U SAD-u četvrti dan zaredom najmanje 1.000 žrtava COVID-a 19

Vidljiva je neodlučnost lokalnih vlasti o uvođenju pravila o obaveznom nošenju zaštitnih maski (EPA)

Četvrtina svih slučajeva zaraze korona virusom u svijetu otpada na Sjedinjene Države, a četiri dana zaredom bilježi se najmanje 1.000 umrlih.

Medicinski stručnjaci pozivaju na novo zatvaranje ekonomije koja bi i u Americi i diljem svijeta mogla biti trajno promijenjena zbog pandemije. U međuvremenu, vidljiva je neodlučnost lokalnih vlasti o uvođenju pravila o obveznom nošenju zaštitnih maski, a tamo gdje je nošenje maske obveza, lokalni policajci često ignoriraju njenu primjenu.

Dobra vijest je da je u Americi otpočela prva faza trećeg kliničkog ispitivanja cjepiva za korona virus. Prva osoba je dobila cjepivo, ali potrebno ga je ispitati na 30.000 dobrovoljaca da bi se moglo preći u završnu fazu dobijanja cjepiva. Riječ je periodu koji može trajati i do šest mjeseci. Glavni cilj medicinskih stručnjaka je skratiti taj vremenski period.

U SAD-u je počela prva faza trećeg kliničkog ispitivanja vakcine za korona virus

Finansijska pomoć

Republikanci u Senatu trebaju danas objaviti svoj plan o novom financijskom paketu pomoći vrijednom bilion dolara.

Međutim, pregovarači iz Bijele kuće sada žele usvajanje manje ambicioznog plana te nastoje fokus usmjeriti na ponovno otvaranje škola i povećanje beneficija za nezaposlene koje istječu krajem mjeseca.

Republikanski prijedlog ne predviđa trenutačnu obnovu naknade, od 600 dolara tjedno, za nezaposlene. Umjesto toga, oni predlažu da svaki američki građanin dobije jednokratnu pomoć od 1.200 dolara.

Demokrati se zalažu za produljenje pomoći za nezaposlene od 600 dolara do kraja godine uz obrazloženje da je gospodarstvo još uvijek slabo. Republikanci brinu da bi te isplate mogle odvratiti ljude od povratka na posao.

Ekonomija

Prema novim podacima oko 60 posto restorana, koji su prestali raditi tijekom pandemije, mogli bi ostati trajno zatvoreni, što znači da bi blizu 16.000 ugostiteljskih objekata jednostavno nestalo.

Sve vrste restorana su zahvaćene ovom krizom.

Isto se odnosi i na trgovinu. Do sada je 21. trgovačka kompanija objavila stečaj. Najnovije “žrtve”, i to samo u srpnju, su Lucky Brand, Brooks Brothers, Ann Taylor, Loft

Na protestima u Seattleu uhapšeno je najmanje 47 osoba

Iza nas je još jedan vikend prosvjeda, uhićenja i poziva na pravdu. U Seattleu je uhapšeno najmanje 47 ljudi, samo u jednom danu.

Slična situacija u Portlandu traje već dva mjeseca, a situacija se pogoršala nakon što je predsjednik Trump poslao federalne agente u taj grad radi zaštite federalnih zgrada.

Nemire gledamo i na ulicama Aurore u Koloradu, Oaklanda u Kaliforniji, Louisvillea u Kentuckyu te drugdje. U Austinu, Teksas, jedan je čovjek ubijen nakon što je netko pucao na grupu prosvjednika.

Izvor: Al Jazeera