Peking negira krađu informacija od američkih kompanija

Zaošreni odnosi Kine i SAD-a (EPA)
Zaošreni odnosi Kine i SAD-a (EPA)

Kina je u ponedjeljak negirala da je njeno osoblje u Generalnom konzulatu u Houstonu kralo informacije od američkih kompanija koje su provodile istraživanje o COVID-19, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin kazao je da takve tvrdnje američkih zvaničnika nisu utemeljene na činjenicama.

“Optužbe američkih zvaničnika da je kineski Generalni konzulat u Houstonu poduzimao nezakonite aktivnosti nisu utemeljene na dokazima i činjenicama i u potpunosti predstavljaju klevetu”, rekao je Wang, obraćajući se na konferenciji za novinare u Pekingu.

Podsjetimo, američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da je odluka o zatvaranju kineskog konzulatu u Houstonu donesena zato što je Kina “krala američko i evropsko intelektualno vlasništvo”, što je dodatno produbilo tenzije između ove dvije zemlje.

Konzulat kao centar za špijunažu

Sjedinjene Američke Države naredile su 22. jula zatvaranje kineske diplomatske misije u Houstonu, u saveznoj državi Teksas, u roku od 72 sata.

Kao razlog za ovu odluku američka administracija navela je da je kineski konzulat služio kao “centar za špijunažu i krađu intelektualnog vlasništva”.

Potom je Kina naredila SAD-u da zatvori Generalni konzulat u gradu Chengdu na jugozapadu Kine. U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Kine navedeno je da je licenca Generalnog konzulata SAD-a poništena nakon što su američke vlasti izdale naredbu da se zatvori Generalni konzulat Kine u Houstonu kao i zbog toga što su neki članovi osoblja američkog Generalnog konzulata bili uključeni u aktivnosti koje su nespojive s njihovim službenim dužnostima.

‘Odluka o zatvaranju legitimna i očekivana’

Wang je još kazao da je odluka Pekinga o zatvaranju američkog konzulata potpuno legitimna i očekivana.

“Zahtjev Kine da SAD zatvori svoj konzulat u Chengduu je legitiman i nužan odgovor na neshvatljive postupke američkih vlasti koje su neočekivano naredile Kini da zatvori generalni konzulat u Houstonu i prisilno ušli u prostorije“, kazao je Wang.

Sjedinjene Američke Države (SAD) se, prema uputama kineskih vlasti, u ponedjeljak zatvorile svoj konzulat u kineskom gradu Chengduu. U saopćenju iz State Departmenta navedeno je da su sve aktivnosti u generalnom konzulatu u Chengduu obustavljene u 10 sati po lokalnom vremenu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO