Jevrejski naseljenici pokušali spaliti džamiju u Ramallahu

Prema tvrdnjama očevidaca, grupa jevrejskih doseljenika pokušala je zapaliti i sporedni objekat (AP)

Jevrejski naseljenici su na zidovima džamije u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali, ispisali rasističke poruke, prenosi agencija Anadolija.

Prema tvrdnjama očevidaca, grupa jevrejskih doseljenika pokušala je zapaliti i sporedni objekat bogomolje prilikom čega je pričinjena šteta u abdesthani.

Doseljenici su rasističke poruke na zidovima džamije ispisali na hebrejskom jeziku.

Hussam Eburrab, zamjenik ministra palestinskih vakufa i vjerskih poslova, izjavio je da je izraelska država odgovorna za ovakve postupke jevrejskih doseljenika koji često skrnave palestinske bogomolje i njihove domove.

„Sva odgovornost za ovaj rasistički napad definitivno snosi okupaciona država Izrael koja otvoreno podržava ove terorističke grupe“, naveo je Eburrab u saopćenju.

Plati cijenu

Najoštrije je osudio napad na bogomolju te pozvao međunarodnu zajednicu i međunarodne institucije i organizacije da zaustave napade ovih i drugih radikalnih grupa na muslimanske svetinje.

Ovakve i slične napade na području okupiranog Istočnog Jerusalema i Zapadne obale te u palestinskim selima i naseljima u Izraelu izvode radikalne jevrejske organizacije i pokreti, uključujući i organizaciju „HaKibutsa Lishalem HaKinas“ (Plati cijenu).

Na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao 1967. godine, postoji više od 250 ilegalnih jevrejskih naselja u kojima živi preko 400.000 jevrejskih doseljenika koji nerijetko izazivaju probleme i otežavaju život Palestincima koji žive na tom području.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranom palestinskom teritoriju smatraju se ilegalnima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO