Irska najavila 375 miliona eura za sigurno otvaranje škola

Premijer Irske Micheal Martin izjavio je da ne postoji zamjena za nastavu koja se održava u školama, kada djeca uče u prisustvu drugih đaka i svojih nastavnika (EPA)

Vlada Irske najavila je finansijski paket pomoći u vrijednosti od 375 miliona eura, sa ciljem da osigura povratak djece u škole do kraja augusta u punom kapacitetu, sada kada se ublažavaju restriktivne mjere uvedene u cilju borbe protiv korona virusa.

Kako Tanjug prenosi agenciju Reuters, u školama u Irskoj biće zaposleno još nekoliko stotina učitelja, nastavnika i drugog osoblja.

Za dezinfekciju i higijenske mjere biće izdvojeno 52 miliona eura, dok će 75 miliona eura biti namijenjeno radovima na rekonstrukciji zgrada i učionica, sa ciljem da se omogući poštovanje mjera socijalnog distanciranja.

Nošenje maski u učionicama neće biti obavezno, a mlađa djeca neće morati da poštuju mjere socijalnog distanciranja. Razredi osnovnih škola će biti odvojeni jedni od drugih koliko god je to moguće.

Kretanje učenika

U srednjim školama preporuka će biti da se poštuje distanca od dva metra, gdje god da je to moguće. Kretanje učenika biće ograničeno, dok će se nastavnici šetati između razreda i učionica. Dvočasovi će također biti održavani, onda kada je to moguće, kako bi se smanjilo kretanje.

Premijer Irske Michael Martin izjavio je da ne postoji zamjena za nastavu koja se održava u školama, kada djeca uče u prisustvu drugih đaka i svojih nastavnika. Upravo je ovo razlog zašto je formuliranje sveobuhvatnog plana za otvaranje škola bio glavni prioritet vlade još od trenutka njenog formiranja prije mjesec dana, istakao je Martin.

Nova koaliciona vlada u Irskoj stekla je dobru reputaciju po pravovremenom i uspješnom otvaranju škola.

Ovog mjeseca odložena je posljednja faza pokretanja ekonomije do 10. augusta, zbog povećanja broja zaraženih korona virusom.

Vlada je 23. jula najavila paket mjera pomoći za ekonomiju u iznosu od 5,4 milijarde eura.

Izvor: Agencije