EU pregovara sa najmanje šest proizvođača potencijalne vakcine

Ugovori sa kompanijom Johsnon&Johnson tek treba da budu zaključeni kada se postigne dogovor oko podjele troškova odgovornosti ako potencijalna vakcina pokaže neočekivane neželjene efekte (EPA)

Evropske napore da se osiguraju potencijalne vakcine protiv COVID-a 19 od kompanija Pfizer, Sanofi i Johnson & Johnson podrivaju sukobi oko cijene, načina plaćanja i potencijalnih troškova zbog pozivanja na odgovornost, rekla su za Reuters tri zvaničnika Evropske unije.

EU je u pregovorima sa najmanje šest proizvođača vakcine kako bi osigurali doze potencijalnih vakcina protiv korona virusa, rekli su zvaničnici za Reuters, prenosi Tanjug.

Uprkos hitnosti da se ugovori zaključe usred globalne trke za osiguravanjem najperspektivnijih vakcina, EU se bori da postigne hitne sporazume, rekli su zvaničnici koji su uključeni u razgovore i odbili da budu imenovani jer su pregovori povjerljivi.

Potpisani sporazumi

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države su već potpisale dva sporazuma o snabdijevanju sa kompanijama AstraZeneca i Pfizer, među ostalim velikim ugovorima o finansiranju.

Pregovori Evropske unije sa kompanijom Johnson&Johnson su najviše napredovali, ali tek treba da budu zaključeni kada se postigne dogovor oko podjele troškova odgovornosti ako potencijalna vakcina pokaže neočekivane neželjene efekte, rekla su dva zvaničnika.

Izvor: Agencije