Putin: Do kraja godine 40 novih vojnih brodova u mornarici

Vladimir Putin: Borbena svojstva ovih brodova bit će značajno naprednija (EPA)

Približno 40 novih vojnih brodova, s najsavremenijom opremom i novim, hipersoničnim naoružanjem, bit će do kraja ove godine u redovnom sastavu Ruske mornarice, najavio je u nedjelju ruski predsednik Vladimir Putin.

Čelnik Rusije je govorio na glavnoj mornaričkoj smotri u Sankt Petersburgu, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

“U redovan sastav naše mornarice ove godine ćemo isporučiti 40 brodova različitih tipova i klase”, istakao je on.

“Borbena svojstva ovih brodova bit će značajno naprednija, jer će svi biti opremljeni najnovijom, naprednom digitalnom tehnologijom, hipersoničnim udarnim borbenim sistemima jedinstvenim u svijetu, mikro-bespilotnim podmornicama i najefikasnijim, automatiziranim sistemima samoodbrane od napada neprijatelja.”

Specijalni projektili

Putin je podsjetio kako je prije nekoliko dana Ruska mornarica porinula šest novih ratnih brodova, koji su također opremljeni dalekometnim naoružanjem velike preciznosti.

Opremljeni su i strateškim podvodnim projektilima, multinamjenskim mikro-podmornicama, kao i najnovijom generacijom supersoničnih aviona opremljenih jedinstvenim i specijanim vrstama novog naoružanja.

Rusija je ranije najavila izgradnju brodova i drugih plovila u nekoliko svojih brodogradilišta, poput onog na Krimu, u Sankt Petersburgu te u Severodvinsku.

Izvor: Agencije