Poljska se želi povući iz Istanbulske konvencije

U petak su hiljade ljudi protestirali na ulicama Varšave i ostalih poljskih gradova (EPA)

Poljska će slijedeće sedmice poduzeti korake koji vode prema povlačenju iz evropskog sporazuma o borbi protiv nasilja nad ženama, za koji desničarski kabinet smatra da krši prava roditelja, tražeći od škola da podučavaju djecu o rodu, izjavio je ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro.

Rekao je kako će Ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak podnijeti zahtjev Ministarstvu rada i porodice da počne s postupkom povlačenja iz ugovora, poznatog i kao Istanbulska konvencija.

“Taj sporazum sadrži elemente ideološke prirode, koje smatramo štetnim”, kazao je ministar, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) i njeni koalicijski partneri usko se usklađuju s Katoličkom crkvom, promičući konzervativni socijalni program.

Protivljenje pravima LGBT zajednice bilo je jedno od glavnih pitanja koje je toekom uspješne kampanje za reizbor ovog mjeseca promovirao predsjednik Andrej Duda.

‘PiS je pakao za žene’

U petak su hiljade ljudi, većinom žena, protestirali na ulicama Varšave i ostalih poljskih gradova, buneći se protiv prijedloga o povlačenju iz sporazuma.

“Njihov je cilj legalizirati nasilje u porodici”, rekla je Magdalena Lempart, jedna od organizatorica protesta.

Neki demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “PiS je pakao za žene”.

Ova stranka se dugo žalila na Istanbulsku konvenciju, koju je Poljska ratificirala u vrijeme prethodne centrističke vlade 2015. godine.

Aktuelna Vlada tvrdi da sporazum ne poštuje vjeru i da se zalaže za podučavanje liberalnih socijalnih politika u školama.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), nasilje u porodici ove je godine poraslo u evropskim državama za vrijeme višemjesečnog karantina uvedenog zbog suzbijanja širenja korona virusa.

Izvor: Agencije