Hapšenja na protestima protiv izraelske Vlade

Učesnici skupova su puhali u trube, udarali u bubnjeve te uzvikivali parole protiv Vlade i premijera (AP)

Izraelska policija uhapsila je 12 osoba i koristila vodene topove u Jerusalemu prije zore u nedjelju kako bi rastjerala razljućene demonstrante, koji su protestirali protiv odnos Vlade prema krizi s korona virusom, izjavio je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.

Hapšenja su se desila u vrijeme kada su hiljade Izraelaca održale demonstracije širom države u subotu protiv premijera Benjamina Netanyahua, a glavni protest je održan u Jerusalemu, ispred njegove zvanične rezidencije.

Demonstracije se održavaju posljednjih nekoliko sedmica, a uzrokovane su, kako kritičari navode, neuspjehom vlasti da se izbori s krizom zbog korona virusa, iako je na početku izgledalo da uspijeva držati pod kontrolom epidemiju.

Optužbe za korupciju protiv Netanyahua su dodatno ojačale proteste.

“Bibi, idi kući”, pisalo je na jednom plakatu, dok su na drugom bile poruke: “Dosta nam je korupcije” i “Gdje je moral? Gdje su vrijednosti?”

Deseci hiljada zaraženih

Učesnici skupova su puhali u trube, udarali u bubnjeve te uzvikivali parole: “Milion nezaposlenih”, “Bibi, daj ostavku”, “Kriminalni premijer”, “Sramota” te “Zlo nam je od tebe, korumpirani kabinetu”.

Demonstranti su, također, bili protiv zakona koji je usvojen ove sedmice, a koji Vladi daje posebna ovlaštenja pod opravdanjem borbe protiv COVID-19 sve do kraja 2021. godine.

Kako navodi Rosenfeld, policija je dijelila maske prije nego što su pozivali najveći skup u Jerusalemu, preko kombija s velikim zvučnicima, da se raziđu.

Potom su neke demonstrante odnijeli sa trotoara, koji su sjedili i odbijali otići, pozivajući se na građanski neposluh.

U Izraelu, gdje živi približno devet miliona osoba, do sada je potvrđeno približno 60.500 zaraženih korona virusom, od kojih je 455 preminulo.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Hiljade Izraelaca izašli su na ulice Zapadnog Jerusalema pozivajući premijera Benjamina Netanyahua da odstupi. U posljednjih nekoliko dana protesta 34 osobe su uhapšene ispred Parlamenta. Netanyahu se suočava sa sve većom kritikom zbog toga što je i dalje na vlasti, unatoč optužbama za korupciju. Optužuju ga i za loše upravljanje za vrijeme pandemije korona virusa.

Published On 22 Jul 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO