Građanima SAD-a po 1.200 dolara pomoći u augustu

Spemni smo na brze korake, rekao je Steven Mnuchin (EPA)

Američki ministar finansije Steven Mnuchin je izjavio kako su republikanci spremni, usred epidemije korona virusa, realizirati naredni paket pomoći u ponedjeljak i da su dobili podršku Bijele kuće. 

Obećao je svježu rundu stimulativnih čekova od 1.200 dolara, koji bi mogli stići u augustu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Mnuchin je rekao novinarima na Capitol Hillu kako je produbljenje dugotrajne naknade za nezaposlene – ali i njeno znatno smanjenje – bilo glavni prioritet predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Sekretar je nazvao sedmičnu pomoć od 600 dolara “smiješnom” i destimulizirajućom za ljude da se vrate na posao.

“Spemni smo na brze korake”, kazao je Mnuchin nakon što su on i Mark Meadows, vršilac dužnosti šefa predsjednikovog osoblja, proveli nekoliko sati sapredstavnicima republikanaca na Capitolu.

“Predsjednik je bio vrlo jasan – želi osigurati da američki građani imaju ono što im je potrebno tokom ovog vremena bez presedana”, rekao je Meadows.

Hiljade milijardi dolara u pitanju

Bijela kuća iznijela je plan kako da se umanji dodatna pomoć do 100 dolara mjesečno, dok su republikanci u Senatu više bili za 200 dolara, uz generalni dogovor o ukidanju nekih podsticaja.

Istek važenja benefita za nezaposlene od 600 dolara sedmično natjerao je republikance da djeluju.

Demokrate su već odobrile svoj sveobuhvatni plan od 3.000 milijardi dolara prije dva mjeseca.

Ali, s milionima Amerikanaca kojima će iznenada biti uskraćena pomoć, počevši od naredne subote, oni se spremaju da spriječe socijalni i ekonomski udar.

Mnuchin je, također, rekao da će pojedinci koji godišnje zarađuju 75.000 dolara ili manje primiti cjelokupan iznos pomoći, a oni koji zarađuju više od 75.000 dolara dobit će manje od 1.200 dolara, u zavisnosti od njihovog prihoda.

Oni koji zarađuju iznad 100.000 dolara nisu kvalificirani za pomoć.

Zvaničnici administracije rekli su da je ukupan paket pomoći ostao na 1.000 milijardi dolara, a obje strane nastoje postići sporazum do kraja mjeseca.

Izvor: Agencije