Francuski mediji: Poslije korone – divljaštvo?

Protekle sedmice crnim hronikama u francuskim medijima nije bilo kraja (EPA)

Philippe Monguillot, šofer autobusa u gradu Bayonne, u zapadnoj Francuskoj, sahranjen je u prisustvu porodice, ministara i policijskog prefekta. Njega su početkom jula izmasakrirali mladići zato što je od njih tražio da poštuju zakon i stave maske kad ulaze u autobus, javlja lokalni radijski javni servis France Bleu Pays Basques.

Sada su policija, pravosuđe, opštine grada Bayonne, prefektura, mešoviti sindikat, potpisali konvenciju kako bi ubuduće autobuska saobraćajna mreža bila direktno i u realnom vremenu povezana sa policijskim komesarijatom. Policija će imati isti ekran, kao i saobraćajni regulator, i to će omogućiti da na vrijeme može da interveniše, izvijestila je ista radio stanica, najavljujući da će do jeseni biti obučeni posebni policajci zaduženi za bezbednost u transportu.

Samo koji dan kasnije, u petim arondismanu u Lyonu, preminula je Axelle Dorier, stara 23 godine, po zanimanju bolnička njegovateljica. Vozač u čijem su se automobilu nalazile još dve osobe prvo je pregazio njenog psa. Ona je pokušala da ga zaustavi dok ne dođe policija. Vozač je zatim ponovo upalio kola, pregazio je i vukao njeno telo duž više stotina metara. Posle toga se dao u bekstvo, a lekari hitne pomoći samo su mogli da konstatuju smrt nesrećne devojke, izvestio je La Dépêche.

‘Mislila sam da ću umrijeti…’

Protekle nedelje crnim hronikama u francuskim medijima nije bilo kraja. Lokalni dnevnik iz grada Troyes  L’Est éclair izvestio je o tuči na lokalnoj jezerskoj plaži u mestu Mesnil-Saint-Père. “Mislila sam da ću umreti na licu mesta”, rekla je prodavačica reporteru ovog lista, dodajući: “Od početka letnje sezone uvrede, izrazi nepoštovanja, prostakluk nekih klijenata zagorčavaju život prodavcima”, piše list.

“Grupa mladića, među kojima brojni maloljetnici, stigla je iz predgrađa Troyesa i celo popodne su proveli sedeći na stolicama za iznajmljivanje, ne plaćajući ništa. “Bili su vrlo neprijatni. Kada je došlo vreme da skupim ležaljke i složim ih – rekla sam im da ustanu”, priča prodavačica. U žurbi da ode kući po završenom poslu, počela je da ih slaže sama. Jedna gospođa se umešala. “Ljubazno im je rekla da bi mogli da mi pomognu u slaganju kada su se već služili ležaljkama. Počeli su na tu gospođu i ljude oko nje da bacaju kamenje. Prodavačica je pozvala žandarme”, izveštava ovaj dnevnik.

U Lyonu je jedan mladić izboden nožem zbog cigarete, javlja lokalni list Le Progrès. Adolescent star 16 godina zadao je dva udarca nožem u predelu glave i grudnog koša mladiću starom 24 godine, od koga je tražio cigaretu. Žrtva je prevezena u bolnicu.

Konačno, krajem nedelje, upravo u vreme posete novog premijera Jeana Castexa i ministra policije Gérald Darmanina gradu Nici, u podzemnom parkingu pronađeno je telo mladića izbodenog nožem. Poseta premijera i ministra upravo je bila u znaku borbe protiv nepoštovanja zakona. Došli su da izraze podršku gradonačelniku Nice posle puškaranja koje se dogodilo u sred dana ispred jednog supermarketa – prenosi Journal de dimanche.

Ministar Darmanin u intervjuu za pariski dnevnik desnog centra Le Figaro izjavio je treba onemogućiti “da jedan deo francuskog društva podivlja, treba reafirmisati autoritet države i ne dozvoliti da (ovakve) stvari prolaze”.

Vaspitanje je neprestani i težak rad

Šta se dešava? Nisu li Francuska i francuski jezik važili za “domovinu” usmenih i pismenih formula učtivosti, koje upravo omogućavaju da se amortizuje agresivnost i napete situacije?

Na ovo pitanje pokušava da odgovori nedeljnik levog centra Marianne, koji je na naslovnoj strani ovako formulisao temu broja: Agresija i ekstremno nasilje: Džungla od Francuske, društvo postaje divlje – od agresivnog vozača do masakriranog vozača autobusa”.

Uvodničar i glavna urednica ovog nedeljnika Natacha Pologny postavlja pitanje da li je ovde zaista reč o događajima koji su samo za stranu crna hronika.

“[Kao da] nije važno da li je broj ubistava, provala i napada po stanovniku veći u Francuskoj nego u zemljama sa kojima možemo da se uporedimo: Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Italiji. Nije važno što svako može da primeti u u svakodnevnom životu da je sve više agresije, da je netolerancija dostigla visok stepen, a to nam govori nešto o francuskom društvu”, piše Pologny.

“Kako objasniti ovo opšte skretanje društva koje dotiče kako one koji su ‘legantni’ tako i protuve?”, pita se ona.

“Prvo smo decenijama imali agresivni individualizam – radim šta hoću – ni na kome nije da mi sudi… Zaboravili smo nešto što je očigledno – živimo zajedno, u društvu, a posljedice onoga što činimo snose drugi”, analizira Natacha Pologny i zaključuje: “Vaspitanje, to je neprestani i težak rad da se jedan pojedinac nauči da vlada svojim porivima i da shvati da nije on centar sveta – iz čega proizilazi da su mu neki oblici ponašanja zabranjeni. U potrošačkom društvu, međutim, upravo je vrednovan poriv, momentalno zadovoljenje svih želja i ‘njene svetosti’ emocije. Taj dugotrajni rad liči na donkihotstvo.”

‘Ne nosite ježa kući’

Dnevnik Midi-Libre, takođe, piše o fenomenu nasilja, citirajući opštinske funkcionere grada Montpelliera, koji kažu da je tako u čitavoj Francuskoj. Ima više razloga po njima: prvo, nasilja je više leti, a drugo, posle zabrana kretanja, prodaja droge i borbe dilera za teritoriju dobile su novih zamah.

Dnevnik Ouest-France omogućio je čitaocima da pronađu malo mira na stranama svog lokalnog izdanja za oblast Bretagne, koja izlazi na atlantsku obalu. Ako je tako teško ljudima da organizuju međusobne odnose, možda vredi pokušati lepo se ponašati sa životinjama. U rubrici “Kako da spasite životinju u nevolji”, autor članka donosi spisak uputstava šta treba da uradite ukoliko ste naišli na malu pticu koja još ne zna da leti i napuštena je, ili na odraslu ranjenu pticu, ili pak na zaglavljenog ježa.

“Nemajte brige zbog ptice koja još ne zna da leti ako joj ne preti neposredna opasnost od psa ili mačke. Ptići napuštaju gnezdo nedelju dana pre nego što nauče da lete. Roditelji nastavljaju da ih hrane i za par dana – hop, oni poleću. Ipak, idealno bi bilo da u tom periodu zatvorite svoju mačku i zavežite psa”, piše Ouest-France.

Što se tiče ježa, naglašava se da je on često žrtva pesticida koje ljudi upotrebljavaju u baštama gajeći povrće. Upozorenje: ne nosite divlje životinje kući. Čak iako divlja životinja preživi “kućnu hranu” postoji opasnost da nikada više neće moći da se vrati u slobodu divlje prirode, jer je poprimila čovekov miris, citira Ouest-France veterinarskog stručnjaka.

Izvor: Al Jazeera