UN: Nesrazmjerna upotreba sile policije na protestima u SAD-u

Demonstracije protiv rasizma počele se poslije smrti Afroamerikanca Georgea Floyda (AP)
Demonstracije protiv rasizma počele se poslije smrti Afroamerikanca Georgea Floyda (AP)

Ujedinjeni narodi su upozorili na “nesrazmjernu upotrebu sile” policije prema demonstrantima na protestima protiv rasizma u američkim gradovima i izrazili zabrinutost zbog “mogućih proizvoljnih pritvaranja” demonstranata.

“Mirni protesti u gradovima Sjedinjenih Američkih Država trebali bi biti nastavljeni”, rekla je glasnogovornica Komesarijata UN-a za ljudska prava Elizabeth Throssel, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Dodala je kako demonstranti i novinari koji pokrivaju proteste trebaju biti oslobođeni od opasnosti “proizvoljnih hapšenja ili nesrazmjerne upotrebe sile” policije.

Američko Ministarstvo pravosuđa u četvrtak je otvorilo istragu o kontroverznih akcija policije u Portlandu, gdje su se policajci sukobili s demonstrantima protiv rasizma.

Trump rasporedio saveznu policiju

Na videosnimcima emitiranim na društvenim mrežama vide se pripadnici američke savezne policije u uniformi i s vojnom opremom kako izlaze naglo iz vozila kako bi privodili demonstrante.

Demonstracije protiv rasizma počele su krajem maja, poslije smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, za čije je ubistvo optužen bijeli policajac.

Američki predsednik Donald Trump naložio je raspoređivanje savezne policije u nekoliko gradova, kako bi bio “uspostavljen javni red i mir”, što je izazvalo kritike opozicionih demokrata.

Izvor: Agencije


Povezane

U Portlandu, u američkoj saveznoj državi Oregon, 56. noć zaredom traju protesti. Policija je ispaljivala suzavac na demonstrante, koji su odgovorili nizom uličnih požara. Negoduju zbog angažmana saveznih agenata poslanih da prekinu proteste, čiji je prvobitni povod bilo ubojstvo Georgea Floyda. S druge strane, predsjednik Trump najavljuje slanje dodatnih saveznih snaga i u druge američke […]

Nastavljaju se napetosti u američkim gradovima. U Portlandu u saveznoj državi Oregon, sigurnosne snage ispalile su suzavac na prosvjednike koji su potom podmetnuli ulične požare. Prosvjednici negoduju zbog angažmana saveznih agenata poslanih da prekinu prosvjede koje traju 56-tu noć zaredom. Predsjednik Trump najavljuje slanje dodatnih saveznih snaga u gradove Chicago i Albuquerque, da, kako kaže, […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO