Rouhani: Iranski narod prolazi kroz vrlo težak proces

Kada stane mreža proizvodnje i distribucije, svakodnevni život naroda postaje nemoguć, rekao je Hassan Rouhani (Arhiva)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je izjavio da iranski narod prolazi kroz vrlo težak proces, zbog korona virusa i sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon sastanka Nacionalnog odbora za borbu protiv korona virusa kazao je da Islamska Republika, uprkos sankcijama SAD-a, nije pokleknula, prenosi Anadolija.

“Naš narod prolazi kroz vrlo težak proces, kako zbog pandemije, tako i zbog sankcija koje je uveo SAD. Sankcije su uzrokovale velike ekonomske poteškoće, dok je pandemija otežala teret koji nosimo na plećima”, rekao je Rouhani.

Istakao je da su početkom pandemije u čitavom svijetu donesene mjere kao što su policijski sat i ograničenje putovanja, ali da to nije bilo rješenje.

“Nekada ograničenja postaju izvor problema. Kada stane mreža proizvodnje i distribucije, svakodnevni život naroda postaje nemoguć. Zbog toga su ukinute mjere i zabrane, svi su krenuli sa normalizacijom stanja”, zaključio je Rouhani.

Distanciranje za vrijeme Kurban-bajrama

Rouhani je pozvao u subotu Irance da poštuju zdravstvene protokole i prakticiraju fizičko distanciranje za vrijeme predstojećeg Kurban-bajrama.

Većina Iranaca su šiitski muslimani, koji u septembru obilježavaju i svoj najznačajniji praznik žalosti Ašura, prenosi Reuters.

Zamjenik ministra zdravstva Iraj Harirchi je pozvao Irance da ne posjećuju sjeveroistočni sveti grad Mashad, za koji je rekao da je zabilježio rast od 300 posto u slučajevima korona virusa u periodu od mjesec dana.

Milioni Iranaca posjećuju svetište Imama Reza u Mashadu, koji je najveći iranski šiitski vjerski kompleks.

Izvor: Agencije