Putin: Osjetljiva situacija između Armenije i Azerbejdžana

Putin: Za nas je to vrlo osjetljivo - situacija na granici između Armenije i Azerbejdžana (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je situaciju koja se odvija na granici Armenije i Azerbejdžana veoma osjetljivom za Rusiju, navodi agencija Tanjug pozivajući se na ruske agencije.

“Za nas je to vrlo osjetljivo – situacija na granici između Armenije i Azerbejdžana“, rekao je prvi čovjek Ruske Federacije tokom sastanka sa stalnim članovima Vijeća sigurnosti Rusije, prenosi TASS.

Prema rečima glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, tokom sastanka razgovarano je o odnosima Rusije sa zemljama Zajednice Nezavisnih Država (ZND), uključujući Azerbejdžan i Armeniju, uglavnom u svjetlu nastavka eskalacije na granici ovih nekadašnjih sovjetskih republika.

Optužbe iz Erevana i Bakua

Situacija na azerbejdžansko-armenskoj granici eskalirala je 12. jula, podsjećaju agencije.

Azerbejdžan je izvijestio o pokušaju armenskih oružanih snaga da napadnu položaje azerbejdžanske vojske koristeći artiljeriju, dok je Erevan saopćio kako se granična situacija pogoršala poslije pokušaja proboja azerbejdžanskih snaga.

Zvanični Baku je saopćio da je 12 azerbejdžanskih vojnika ubijeno od početka sukoba, dok je Erevan naveo da je u sukobima ubijeno pet vojnika, a ranjeno još devet.

Izvor: Agencije