Pompeo: Sovjetska okupacija baltičkih država 1940. je kriminalni čin

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo rekao je kako je sovjetska okupacija i aneksija baltičkih država Estonije, Latvije i Litvanije 1940. godine „kriminalni čin“ i uporedio to sa današnjim ruskim vojnim djelovanjem u Ukrajini i Gruziji, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

U saopćenju State Departmenta se navodi kako je Pompeo rekao da „kao što SAD nikad nije priznao prisilno pripajanje baltičkih država od strane Sovjetskog Saveza, tako nikad neće priznati ruski napad na suverenitet i teritorijalni integriet Ukrajine i Gruzije“, također bivših sovjetskih republika.

Saopćenje i Pompeova odvojena videoporuka objavljeni su u četvrtak na Twitter stranici američke ambasade u Tbilisiju u Gruziji i obilježavaju 80. godišnjicu Wellesove deklaracije, po imenu njenog inicijatora tadašnjeg vršitelja dužnosti američkog državnog sekretara Sumnera Wellesa.

U deklaraciji koju je SAD potpisao 23. jula 1940, Amerika osuđuje okupaciju i aneksiju Estonije, Latvije i Litvanije od strane sovjetskog lidera Josifa Staljina. Sovjetske trupe su ušle u te tri zemlje samo sedmicu dana prije tog datuma.

Kritike Moskve

Pompeo je rekao u videoporuci kako je Washington i dalje vjeran principima suvereniteta koji se nalaze u toj deklaraciji.

Taj dokument ima veliki značaj za vlade te tri države pošto su ostale okupirane gotovo 50 godina do nezavisnosti 1991. godine kada se raspao Sovjetski Savez. Sve tri zemlje sada su članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO) i Evropske unije (EU).

U odvojenom zajedničkom saopćenju Pompeo, te ministri vanjskih poslova Estonije, Latvije i Litvanije Urmas Reinsalu, Edgars Rinkevics i Linas Linkevičius osudili su djelovanje Moskve „da prekraja historiju kako bi opravdala okupaciju i aneksiju baltičkih država od strane SSSR-a 1940. godine“.

Te tri baltičke države su bile pod sovjetskom vlašću od 1940. do 1941. i od 1944. do 1991. godine, dok su od 1941. do 1944. bile pod okupacijom nacističke Njemačke.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO