Karabinjeri na naslovnicama: Uhapšeni zbog dilanja droge

Ono što se događalo u stanici tužiteljica je usporedila s organiziranim kriminalnim skupinama (EPA)

Skupina karabinjera uhapšena je, a njihova policijska postaja zatvorena nakon što su istražitelji otkrili niz zločina koji su se odigrali u njihovim prostorijama, javlja Hina.

Sumnja se da su karabinjeri u gradu Piacenzi na sjeveru Italije trgovali drogom, bavili se iznuđivanjem i mučenjem.

Slučaj je šokirao tužitelje i stanovnike tog talijanskog grada.

“Mi smo nedodirljivi”, navodno je rekao jedan od osumnjičenika kolegi koji je bio prisluškivan.

Optužbe kao iz kriminalističkih romana

Nedjela karabinjera završila su na prvoj stranici italijanskih novina, a lokalna tužiteljica Grazia Pradella rekla je “da ništa što se događalo u toj postaji nije bilo legalno, bili su u svakom pogledu kriminalci.”

Optužbe se čitaju kao stranice kriminalističkih romana, a brojni prijestupi dogodili su se u sedmicama nakon što je Italija uvela karantenu.

“Dok je Piacenza brojala toliko puno smrtnih slučajeva od korona virusa, karabinjeri su snabdijevali dilere koji su zapeli kod kuće bez droge zbog mjera protiv COVID-19”, rekla je tužiteljica.

Piacenza se nalazi u sjevernoj regiji Emilia Romagna, a imala je najveći broj smrtnih slučajeva u Italiji.

Ono što se događalo u stanici tužiteljica je usporedila s organiziranim kriminalnim skupinama. 

Niz optužbi

Osumnjičeni koji su dovođeni na ispitivanje loše su tretirani, pa čak i mučeni. Jedna fotografija koja je izašla u medijima pokazuje zatvorenika u lisicama, bosog, s krvavim nosom.

Tužiteljica je rekla da su karabinjeri osumnjičeni za trgovinu drogom, primanje ukradene imovine, iznudu, ilegalna hapšenja, pronevjeru i zloupotrebu položaja. Dok je 12 ljudi pod istragom, pet ih je pritvoreno, a šesti je stavljen u kućni pritvor.

Ova otkrića mogla bi baciti sjenu na 110 hiljada muškaraca i žena koji su dali sve od sebe svaki dan kako bi djelovali u skladu s policijskim vrijednostima, rekao je talijanski ministar obrane. 

Izvor: Agencije