SAD naredio zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu

Na videosnimcima postavljenim na društvene mreže vide se vatra i dim (Reuters)

Kina je u srijedu saopćila da su joj Sjedinjene Američke Države naložile da zatvori svoj generalni konzulat u Houstonu, ocijenivši takvu odluku provokacijom suprotnom međunarodnom pravu, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus saopćila je kasnije u srijedu da je SAD zatražio zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu u cilju zaštite američkog intelektualnog vlasništva i privatnih informacija Amerikanaca, prenosi Reuters.

Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, rekao je ranije u srijedu sa je SAD u utorak iznenada zatražio da konzulat prekine sve operacije.

Kazao je da Kina snažno osuđuje “tako bezobrazan i neopravdan potez, koji će sabotirati kinesko-američke odnose”.

“Tom jednostrano pokrenutom političkom provokacijom SAD-a ozbiljno se krši međunarodno pravo, temeljne norme međunarodnih odnosa i bilateralni konzularni sporazum između Kine i SAD-a”, naglasio je.

Kineski mediji su prenijeli da je Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo od Washingtona da povuče odluku.

Prijetnja odmazdom

Nije jasno zbog čega kineski konzuIat u Houstonu treba biti zatvoren. Kina je obećala da će se osvetiti ako SAD ne povuče svoju odluku, rekao je Wenbin.

“Pozivamo SAD da odmah povuče tu pogrešnu odluku. Bude li ustrajao na tom putu, on je pogrešan, Kina će reagirati odlučnim protumjerama”, poručio je.

Rekao je i da američka vlada već neko vrijeme uznemirava kineske diplomate i osoblje i “zastrašuje te ispituje kineske studente, oduzima im lične elektronske uređaje, pa čak neke i privodi”.

“SAD se upliće u kineske diplomatske misije, konfiscira kineske proizvode za ‘ličnu upotrebu'”. Nije objasnio jesu li te akcije povezane s konzulatom u Houstonu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

State Department nije odmah odgovorio na molbu agencije da komentira kineske optužbe.

‘U kontejnerima paljeni papiri’

Pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom, Reuters je objavio da Kina razmatra da zatraži zatvaranje američkog konzulata u gradu Wuhanu.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova i američka ambasada u Pekingu nisu odgovorili na zahtjev agencije za komentar ove informacije.

U utorak navečer su policija i vatrogasci intervenirali u konzulatu u Houstonu, nakon dojave da se tamo u kontejnerima pale papiri, javli su lokalni mediji, pozivajući se na policiju.

Na videosnimcima postavljenim na društvene mreže vide se vatra i dim.

Lokalne televizijske stanice tvrde da policajcima i vatrogascima nije dozvoljen ulaz u kompleks te da je vatra poslije ugašena.

Izvor: Agencije