Italija: Balkanska ruta aktivna i tokom pandemije

Za 480 migranata određen je 14-dnevni karantin u kasarni grada Udine (EPA)

Balkanska ruta kojom se migranti pokušavaju domoći zemalja Zapadne Evrope aktivna je i tokom pandemije, a guverner italijanske regije Furlanija-Julijska krajina, koja graniči sa Slovenijom, izjavio je da je situacija postala “nepodnošljiva”.

“Frulanija-Julijska krajina nije spremna za prijem novih ilegalnih migranata. U više navrata obavijestio sam vladu da su dolasci u ovu regiju postali nepodnošljivi, a imamo i poteškoća s pronalaženjem mjesta za karantin”, izjavio je guverner te regije na sjeveru Italije Massimiliano Fedriga, prenosi Tanjug.

Za 480 migranata određen je 14-dnevni karantin u kasarni grada Udine, koja se, prema navodima italijanskih medija, smatra “crvenom zonom” tog mjesta na sjeveru Italije, i bit će pod policijskim nadzorom 24 sata dnevno.

Lokalne vlasti saopćile su da je utvrđeno da su među njima tri osobe pozitivne na korona virus, navodeći da ne mogu dozvoliti da neko ko je bio u kontaktu sa zaraženima “slobodno šeta gradom”, kao što to ne mogu činiti ni Italijani ako su bili u kontaktu s osobama oboljelim od COVID-19.

Sredstva će biti smanjenja

Italijanski senator Franco Dal Mas izjavio je da je italijanska Vlada zatvorila granice sa Srbijom i Crnom Gorom zbog epidemioloških podataka, ali da “dozvoljava svakodnevni neometani ulazak” na teritoriju Italije “desecima migranata koji su potencijalni prenosioci virusa”.

Rekao je da se regija Furlanija-Julijska krajina suočava sa “sporim, ali stalnim i svakodnevnim valom migranata, opasnim” u ovoj kritičnoj zdravstvenoj fazi.

Prema podacima humanitarne organizacije Caritas, u Trst je prošle sedmice stiglo rekordnih 170 migranta u jednom danu, međutim, guverner Furlanije-Julijske krajine potvrdio je da će finansijska sredstva biti smanjena, piše italijanski list La Stampa.

Prema podacima evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex), od početka godine do kraja juna skoro 10.000 ljudi pokušalo je preći granice balkanskih država na putu ka zapadnim zemljama Evropske unije.

Izvor: Agencije