Anketa: Biden ispred Trumpa za osam bodova

Bivši američki potpredsjednik ima i značajnu prednost među neodlučnim glasačima (EPA)

Demokratski kandidat Joe Biden vodi ispred aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za osam postotnih bodova među registriranim biračima, a bivši američki potpredsjednik ima, kako se čini, i značajnu prednost među neodlučnim glasačima, pokazuje u srijedu anketa koju je proveo Ipsos.

Prema anketi provedenoj od 15. do 21. jula, 45 posto birača je reklo da će glasati za Bidena na izborima 3. novembra, dok 38 posto podržava Trumpa.

Ostalih 16 posto su ili neodlučni birači, ili namjeravaju podržati nekog trećeg kandidata, ili možda uopće neće glasati, prenosi Hina.

Anketa, također, pokazuje da bi 61 posto neodlučnih birača ili onih koji zagovaraju nekog trećeg, da moraju odabrati između dvojice kandidata, dalo glas Bidenu, dok bi se za Trumpa u tom slučaju odlučilo 39 posto registriranih birača.

Zabrinuti zbog širenja virusa

Među neodlučnim biračima njih 70 posto smatra da je zemlja na krivom putu, a 62 posto da i ekonomija ide u krivom smjeru.

Ta je grupa birača, također, duboko uznemirena razvojem situacije s novim korona virusom, koji je usmrtio više od 144.000  Amerikanaca.

Čak 80 posto birača je kazalo da su zabrinuti zbog širenja virusa te je 34 posto reklo da će glasati za kandidata koji će ponuditi “robustan plan oporavka zemlje”.

Ostalih 24 posto će glasati za kandidata koji može “obnoviti povjerenje u američku vladu”, a 12 posto želi kandidata koji će staviti naglasak na zdravstvenu zaštitu.

Tek 38 posto glasača smatra da se predsjednik Trump dobro nosi s krizom korona virusa.

Anketa je provedena na 4.430 odraslih Amerikanaca, uključujući 3.744 registriranih birača i 595 registriranih birača koji ne podržavaju niti jednog od dvoje vodećeg kandidata.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednički kandidat demokrata se obratio zajednici muslimana u SAD-u citirajući riječi Poslanika Muhammeda: ‘Ko vidi neko zlo, neka ga promijeni.’

22 Jul 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO