Ali Khamenei zaprijetio napadom na Amerikance

Islamska Republika se neće miješati u odnose Iraka s Amerikom, poručio je Ali Khamenei (Anadolija)

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio jue da će njegova zemlja nanijeti udarac Americi kao odgovor na ubistvo istaknutog komandanta iranske Revolucionarne garde, generala Qassema Soleimanija, dodavši da se njegova zemlja neće miješati u odnose Bagdada s Washingtonom.

Ovu prijetnju uputio je u utorak, na sastanku s iračkim premijerom Mustafom al-Kadhemijem, navodi se na zvaničnoj web stranici iranskog vrhovnog vođe.

Khamenei je obavijestio iračkog premijera, koji se nalazi u posjeti Teheranu, da se njegova zemlja neće miješati u odnose između Bagdada i Washingtona, ali je upozorio da američka prisutnost na iranskoj granici izaziva nesigurnost.

Kadhemi se sastao s Khameneijem u Teheranu u utorak, tokom svoje prve zvanične posjete inostranstvu od kako je u maju preuzeo dužnost.

Khamenei je rekao da se “Iran neće miješati u odnose Iraka s Amerikom, ali da od prijatelja Iračana očekuje da imaju na umu šta je Amerika i toga da njeno prisustvo u bilo kojoj zemlji uzrokuje korupciju, uništenje i razaranje”.

‘Ubili su vašeg gosta u vašoj kući’

“Islamska Republika očekuje da će se [irački] parlament pridržavati odluke o protjerivanju američkih snaga, jer je njihovo prisustvo uzrok nesigurnosti”, kazao je.

Khamenei se osvrnuo i na ubistvo Soleimanija u zračnom napadu američke bespilotne letjelice u blizini aerodroma u Bagdadu početkom godine.

Irački parlament je nakon tog incidenta zatražio povlačenje američkih snaga iz Iraka.

“Ubili su vašeg gosta u vašoj kući, i to su nepristojno priznali”, rekao je Khamenei.

Dodao je da Iran “to nikada neće zaboraviti i zasiguno će uzvratiti osvetničkim napadom Amerikancima”.

Teheran je odgovorio na ubistvo Soleimanija ispaljivanjem balističkih raketa na baze koje su koristile američke snage u Iraku, dok je Trump odbio uzvratiti vojnim putem na taj napad.

U raketnom napadu na vojnu bazu Ain al-Assad, na zapadu Iraka, nije bilo žrtava među američkim snagama, dok je jedan ranjeni vojnik zadobio potres mozga.

Khamenei je rekao da se Iran protivi “onome što slabi iračku vladu”, za razliku od Washingtona, za koji je rekao da ne želi “nezavisnu i snažnu iračku vladu, izabranu glasovima naroda”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO