Ruske nuklearne podmornice imat će nadzvučno oružje

Najavljena su i imena budućih plovila po poznatim gradovima i vojnim ličnostima (EPA)

Dvije podmornice na nuklearni pogon ‘Yasen-M’, koje su dio nadograđenog Projkta 885M, a čija je izgradnja počela na sjeveozapadu Rusije u brodogradilištu Sevmaš, imat će nadzvučno oružje, kazao je izvršni direktor Sevmaša Mihail Budničenko tokom ceremonije početka izgradnje, javljaju ruske agencije.

„Danas počinje izgradnja plovila sa nadzvučnim naoružanjem, a koja su budućnost ruske podmorničke flote“, izjavio je on u ponedjeljak, prenosi agencija TASS.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je istog dana bio na ceremoniji početka izgradnje prvih nosača helikoptera u ruskoj mornarici, naveo je kako će dvije višenamjenske podmornice iz Sevmaša dobiti imena Voronež i Vladivostok u čast ruskih slavnih gradova.

Čelnik Rusije je prisustvovao navedenoj ceremoniji u brodogradilištu Zaliv na Krimskom poluotoku.

Istovremeni radovi na šest plovila

Agencija TASS navodi kako su u ponedjeljak započeti istovremeni radovi u tri ruska brodogradilišta, a rade se nova plovila koja mogu ići preko okeana.

Riječ je o izgradnji dva univerzalna amfibijska navalna broda u Kerču (Krim), dvije fregate u Sankt Petersburgu, te dvije podmornice na nuklearni pogon u Severodvinsku.

U skladu sa tradicijom, nastavljaju kolege iz TASS-a, univerzalni amfibijski brodovi i fregate nove generacije će dobiti imena po slavnim ruskim komandantima vojske i mornarice „koji su mnogo uradili na jačanju mornarice“, naveo je Putin.

Dodao je kako je riječ o nosačima helikoptera Ivan Rogov i Mitrofan Moskalenko, te o fregatama Admiral Jumašev and Admiral Spiridonov.

Izvor: Agencije