Postignut dogovor o sedmogodišnjem budžetu i oporavku EU-a

Čelnici zemalja članica postigli su nakon pet dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka Evropske unije težak 750 milijardi eura i sedmogodišnjem budžetu od 1.074 milijarde eura.

“Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na evropskom putovanju, ali će nas, također, uvesti u budućnost”, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u ranim jutarnjim satima, prenosi Hina.

Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi eura bespovratne pomoći i 360 milijardi eura zajmova.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je “EU sposobna djelovati zajednički, čak i u periodu najveće krize, kao i da je spremna primjenjivati nova rješenja u neuobičajenim okolnostima”.

“To je važan signal, koji šaljemo i van granica EU-a, da su zemlje članice, iako svaka zabrinuta na drugačiji način, sposobne preduzeti akciju”, izjavila je ona, prenosi Tanjug.

‘Ustupci su neophodni za jedinstvo’

Merkel je to rekla na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Macron je dodao da je EU uspjela postići historijski sporazum o zajedničkim finansijskim sredstvima neophodnim da se prevaziđu izazovi pandemije.

Prema njegovim riječima, sporazumu su prethodili “dugi i teški” pregovori, tokom kojih je bilo neophodno praviti ustupke kako bi se prevazišle razlike koje su ometale postizanje jedinstva.

“Ustupci su bili proporcionalni i neophodni da se dođe do upotrebljivog, velikog plana ekonomskog oporavka EU-a”, kazao je Macron.

“Ne postoji savršen svijet, ali mi smo postigli napredak”, zaključio je.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je postignutim odgovorom o budžetskom paketu načinjen veliki korak ka oporavku.

“Evropa ima sada veliku šansu da izađe jača iz krize. Danas smo učinili historijski korak, na koji svi možemo biti ponosni” poručila je.

Von der Leyen naglašava da su EU lideri proveli “četiri dana i četiri noći” u pregovorima o višegodišenjm paketu za oporavak.

‘Osnova za modernu i održivu Evropu’

“Razgovarali smo više od 20 sati, ali vrijedilo je. Ovaj dogovor je signal da je Evropa spremna djelovati. Ljudi često optužuju Evropu da uradi premalo i prekasno, ali mi smo pokazali da je, zapravo, potpuno drugačije”, kazala je Van der Leyen.

Ukazala da je EU za samo dva mjeseca, što je, kako kaže, apsolutini rekord u historiji Unije, uspjela uspostaviti novi budžetski instrument kakav je “Nova generacija Evropa” i dogovori 1.824 milijarde eura finasiranja za narednih sedam godina, što predstavlja više od pet procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) EU27.

“Trenutno smo u najtežoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi, ali bez obzira na to, Evropa uspijeva rješavati krizu na efikasan način i povezuje solidarnost s odgovornošću. Ovo je ne samo put iz krize, već osnova za modernu i održivu Evropu”, poručila je Von der Leyen.

Izvor: Al Jazeera i agencije