Pompeo poziva svijet da se suprotstavi Kini

„Fizička distanca ne znači diplomatsku ili političku distancu", našalio se Johnson tokom sastanka (EPA)
„Fizička distanca ne znači diplomatsku ili političku distancu", našalio se Johnson tokom sastanka (EPA)

Šef američke diplomatije Mike Pompeo pozvao je u utorak svijet da se suprotstavi Kini, nakon razgovora u Londonu s predstavnicima britanske Vlade, upozorivši na opasnost koju predstavlja Komunistička partija Kine, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

„Smatramo da čitav svijet treba sarađivati kako bi se osiguralo da se sve zemlje, uključujući i Kinu, ponašaju na način koji bi bio u skladu s međunarodnim poretkom“, rekao je on na konferenciji za novinare sa svojim britanskim kolegom Dominicom Raabom.

Pozdravljajući „otvorene“ razgovore s britanskim dužnosnicima, Pompeo je pozvao „sve zemlje koje drže do slobode i demokratije“ da shvate kakvu prijetnju predstavlja kineska Komunistička partija.

Posljednjih mjeseci, Velika Britanija se približava stavu Washingtona koji je u otvorenom sukobu sa Kinom, te je čak promijenila odluku oko kineskog Huaweija, a Pompeo je negirao da je Washington napravio pritisak na London u tom smislu.

„Ta je odluka donesena ne zato što su Sjedinjene Američke Države rekle da je to dobra odluka, već zato što su čelnici, ovdje u Velikoj Britaniji, zaključili da je dobra stvar za britanske građane donijeti takvu odluku“, rekao je.

Pitanje Huaweija i distance

London je prije sedmicu dana naredio da se oprema kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija potpuno ukloni iz britanske 5G mreže do 2027. godine.

Poništivši odluku iz januara prema kojoj udio opreme Huaweija za britansku 5G mrežu, izuzevši glavnu telekomunikacijsku infrastrukturu, smije iznositi do 35 posto, britanski premijer Boris Johnson je zabranio britanskim telekom operaterima da do kraja godine kupuju opremu Huaweija i dao im rok od sedam godina da se riješe već ugrađene opreme.

Kina je uzvratila da se London dao zavarati od Amerikanaca.

„Informacije koje prolaze tom mrežom kineskog porijekla završit će sigurno u rukama kineske komunističke partije“, ranije je rekao Pompeo. Te je optužbe Huawei snažno odbacio.

Državni sekretar SAD-a oko podneva je došao u Downing Street, bez maske, koju nije imao ni britanski premijer Johnson. Međutim, sjedili su na udaljenosti većoj od metra.

„Fizička distanca ne znači diplomatsku ili političku distancu”, našalio se Johnson.

Brexit, Hong Kong…

Na dnevnom redu njihovih razgovora bili su i budući trgovinski sporazum nakon Brexita, kao i situacija u Hong Kongu.

Velika Britanija izazvala je ljutnju u Kini ponudivši olakšano dobijanje  državljanstva za gotovo tri miliona stanovnika Hong Konga, kao dogovor na kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo toj bivšoj britanskoj koloniji prošli mjesec.

Britanci su potom u ponedjeljak suspendirali sporazum o izručenju s Hong Kongom. 

Raab je u ponedjeljak u Parlamentu kazao da će sporazum biti suspendiran odmah te da će se na Hong Kong također proširiti i embargo na naoružanje.

Kina je odmah u utorak saopćila da će snažno odgovoriti na britansku suspenziju sporazuma o izručenju s Hong Kongom te pozvala vladu u Londonu da smjesta ispravi svoje greške.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO