Pandemija i ekonomska kriza ‘potpaljuju’ nemire u desecima država

Pandemija korona virusa je pretvorila svijet u bure baruta (EPA)

Ekonomski šok kao posljedica pandemije korona virusa “potaknut će bijes naroda” i izazvati “velike nemire” u drugoj polovici 2020. godine, navodi britanska kompanija za istraživanje rizika.

To bi moglo dovesti do neviđenih protesta u najmanje 40 zemalja, uglavnom u Africi i Latinskoj Americi, piše francuski finansijski list Les Echos.

List skreće pažnju da analiza britanske analitičke kompanije Verisk Maplecroft upozorava da je pandemija pretvorila svijet u bure baruta.

Dodaje kako postoji velika vjerovatnoća da će doći do znatnog porasta demonstracija širom svijeta, budući da se gomilaju ekonomske posljedice, a milioni ljudi ostaju bez posla.

Prema Leili Marchand, koja je pripremila izvještaj za francuski list, ovi potencijalni socijalni sukobi “predstavljaju rizik za unutrašnju stabilnost zemalja, na nivou koji se rijetko mogao vidjeti u posljednim desetljećima”.

Zemlje koje su najviše izložene riziku od izbijanja ovih protesta su one u kojima se ekonomskoj krizi nastaloj zbog korona virusa pridodaje već postojeći bijes na vlade, pokazuje izvještaj.

‘Eksplozija’ na tržištima u nastajanju

Verisk Maplecroft je identificirao 37 zemalja za koje kaže da će se “suočiti s velikim nemirima u drugoj polovici 2020. godine”, od kojih je većina u Africi i Latinskoj Americi, poput Nigerije, Demokratske Republike Kongo, Etiopije, Venecuele i Perua.

Napominje da bi kraj godine mogao biti “eksplozivan” i na velikim tržištima u nastajanju, kao što su Bangladeš, Turska i Egipat.

Ograničavanje i zabrane kretanja koje je većina zemalja uvela radi smanjenja širenja korona virusa dovele su do smanjenja socijalnih sukoba, međutim, “ukupni broj protesta na tržištima u nastajanju u ovom trenutku gotovo je dosegnuo nivo prije pandemije”, navodi britanska kompanija.

Prema izvještaju, 37 zemalja se suočava s visokim rizikom izbijanja nemira u razdoblju do tri godine, zbog “niske sposobnosti oporavka”, koja se, prema Verisk Maplecroftu, izračunava na temelju faktora kao što su snaga državnih institucija, digitalna komunikacija, ekonomska dinamika, osjetljivost stanovništva, rizik od prirodnih katastrofa ili terorističkih napada.

Ove zemlje, koje su se već ranije suočile s poremećajima i imaju malu sposobnost oporavka, izložene su velikom riziku nestabilnosti u sljedeće tri godine, navodi se u saopćenju Verisk Maplecrofta.

Britanska kompanija navodi kako se očekuje da će se rizik od protesta u subsaharskoj Africi povećati zbog “pogoršanja ekonomske situacije, siromaštva i nemogućnosti da se osigura odgovarajuća opskrba hranom”.

Da je situacija blizu tačke ključanja pokazuje val nereda u Etiopiji, do kojih je došlo nakon atentata na tamošnjeg umjetnika početkom jula, pojašnjava Verisk Maplecroft.

Inflacija u Venecueli 9.000 posto

Francuski list u vezi s tim navodi da u mnogim afričkim zemljama rastu napetosti s porastom troškova životnih namirnica kao posljedica pandemije korona virusa.

U Latinskoj Americi, navodi Verisk Maplecroft, najtaži nemiri mogli bi se desiti u Venecueli, čija je ekonomija već vrlo slaba, nakon što je stopa hiperinflacije prošle godine dosegla 9.000 posto, a više od šest od deset Venecuelanaca živi u ekstremnom siromaštvu.

Iako “sposobnost oporavka” ograničava razinu rizika, to ga ne uklanja u cijelosti, navodi izvještaj, “pogotovo ako već postoje pritužbe na politička i ljudska prava ili drugi strukturni problemi”, kao što je to slučaj u Indiji, gdje će sporovi oko zakona o državljanstvu ponovo izbiti na površinu, ili Hong Kongu, gdje se već nastavlja protestni pokret protiv Pekinga.

Izvještaj upozorava da će se Sjedinjene Američke Države suočiti s “neizbježnim nemirima” jer antirasistički pokret, koji je izazvan smrću Afroamerikanca Georgea Floyda, pogoršava masovna nezaposlenost uzrokovana ekonomskom krizom.

Izvor: Agencije