Iran poziva na formiranje kluba država pogođenih sankcijama SAD-a

SAD želi da Rusija bude slaba, da im Kina bude ekonomski podređena, a Iran da postane njihova kolonija, kaže iranski diplomata (AP)

Zemlje koje su najviše bile pod pritiskom sankcija Washingtona trebale bi se ujediniti u zajedničkoj borbi protiv politike SAD-a, izjavio je iranski ambasador u Moskvi Kazem Jalali.

“Mislim da je krajnje vijreme da napravimo klub zemalja koje su pogođene sankcijama. Među članicama bi bile moćne zemlje s razvijenim ekonomijama: Rusija, Kina i Iran”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Prema njegovom mišljenju, članice takvog kluba mogle bi pomagati jedna drugoj da kompenziraju negativne posljedice koraka SAD-a.

Diplomata je naglasio da Washigton ne želi nikakve rivale ni u jednoj regiji na svijetu, čije bi pozicije bile jače od onih koje ima SAD.

‘Pobijediti američki pritisak’

“Oni žele da Rusija bude slaba, da im Kina bude ekonomski podređena, a Iran da postane njihova kolonija”, kazao je Jalali te dodao da bi zbog toga oni trebali sarađivati, pomagati jedni drugima i nadopunjavati se.

Ambasador je istakao da te tri zemlje imaju ogromne mogućnosti i samo trebaju pokazati političku volju, uložiti napore kako bi se ovaj potencijal razvijao na pravi način.

“Iran ima šta ponuditi Rusiji i Kini. Mi smo velika zemlja, s mnogo stanovnika, a naša populacija je prilično mlada. Imamo mnogo mineralnih sirovina i naprednu tehnologiju. Ako uložimo zajedničke napore, pobijedit ćemo pritisak koji nam nameće SAD”, naglasio je ambasador.

Izvor: Agencije