Britanska policija razmatra izbacivanje upotrebe izraza ‘islamski terorizam’

Opisima 'islamistički' i 'džihadistički' religija muslimana prikazuje se kao nasilna i ratoborna, tvrdi bivši britanski policajac (Reuters)

Britanska policija razmatra mogućnost zabrane upotrebe izraza “islamski terorizam” i “džihad” kada se opisuju teroristički napadi osoba koje navode islam kao svoj motiv. 

Britanski list The Times dodaje da predložene alternative za taj izraz uključuju “ideološki terorizam”, “teroristi koji zloupotrebljavaju vjerske motive” i “sljedbenici ideologije [nekadašnjeg voše mreže Al-Kaida] Osame bin Ladena”.

Ovi prijedlozi došli su na zahtjev Nacionalnog udruženja policajaca muslimana u Britaniji (NAMP), koje je kritiziralo praksu vlasti te zemlje da koriste izraze “islamisti” i “džihadisti” kada se govori o terorističkim napadima.

NAMP kaže da se upotrebom ovih termina doprinosi stvaranju negativnih percepcija i stereotipa, koji pozivaju na diskriminaciju muslimana i islamofobiju.

Raspravljati na temelju dokaza

Kako bi dobili podršku za ovakve pozive, NAMP je saopćenju naveo da “ekstremistički desničarski teroristi, uključujući Andersa Breivika, koji je ubio 77 ljudi u Norveškoj 2011. godine, nisu klasificirani kao ‘kršćani’ ili ‘križari'”.

Vođa antiterorističke jedinice Neil Basu razgovarao je ovom problemu upotrebe fraze “islamski terorizam” na internetskom događaju prošlog mjeseca, kojem je prisustvovalo više od 70 osoba koje su preživjele terorističke napade, kao i rodbina žrtava i drugi stručnjaci i akademici.

Britanske sigurnosne vlasti posljednjih godina su koristile izraz “islamistički terorizam” za opisivanje brojnih napada, između ostalog i za bombaške napade u Londonu 2005. godine, napade u Westminsteru, na Londonskom mostu i u Manchesteru, koji su se desili 2017. godine.

Na događaju koji je organiziran prošlog mjeseca predstavnik NAMP-a Alexander Gent rekao je da predlaže “promjenu kulture na način da se prestanu upotrebljavati fraze koje se odnose na islam i džihad, jer to ne pomaže muslimanskoj zajednici i šteti povjerenju javnosti”.

Glavni inspektor britanske policije Nick Adams izjavio je za The Times kako je “Savjetodavna mreža za borbu protiv terorizma održala sastanak jer su muslimanski oficiri zabrinuti da bi ova terminologija mogla doprinijeti stigmatizaciji nevinih muslimana u Velikoj Britaniji”.

Adams, međutim, dodaje kako je “uredu da o tome raspravljamo na temelju dokaza”, ali da nije sigurno da će se ići naprijed po pitanju promjene terminologije koja se trenutno koristi.

‘Postoji li kršćanski terorizam?’

“Nemamo planove za promjenu terminologije koju trenutno koristimo, ali pozdravljamo rasprave i doprinose u to pogledu”, kazao je Adams.

Bivši britanski policajac Rizwan Mustafa, koji je bio predavač na Univerzitetu Huddersfield, u svom istraživačkom radu je napisao da se “muslimani koji rade na polju borbe protiv terorizma ne osjećaju ugodno zbog opisa ‘islamistički’ i ‘džihadistički’, jer se time njihova religija prikazuje kao nasilna i ratoborna”.

Brojni čelnici zapadnih zemalja koriste izraz “islamski terorizam” kada govore o napadima koje su izveli muslimani, među kojima su i američki predsjednik Donald Trump, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je tokom sastanka s kancelarkom Merkel prošle godine da mu smeta upotreba termina “islamski terorizam” i da se “taj izraz ne može koristiti, jer nije pravedan, s obzirom na to da povezuje islamsku vjeru i terorizam”.

Erdogan je dodao da riječ islam znači mir, prema tome nije moguće povezivati terorizam i islam, pitajući s negodovanjem: “Jeste li čuli za termine poput ‘kršćanski terorizam’, ‘židovski terorizam’ i ‘budistički terorizam’?”

Izvor: The Times i agencije