Američke sankcije za kineske kompanije zbog ugnjetavanja Ujgura

Vlada SAD-a je sankcionirala i četvericu visokih kineskih zvaničnika (AFP)

Bijela kuća uvela je sankcije za 11 kineskih kompanija koje optužuje za kršenja ljudskih prava nad muslimanima u provinciji Xinjiang, na sjeverozapadu Kine.

Ovom odlukom SAD uvodi dodatni pritisak na Peking i vladajuću Komunističku partiju Kine zbog masovnog zatvaranja, prinudnog rada i drugih kršenja ljudskih prava nad Ujgurima, pripadnicima muslimanske manjine u provinciji Xinjiang, dovodeći odnose između dve zemlje na najniži nivo u posljednjim desetljećima, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U okviru optužbi za kršenja prava muslimana u Xinjiangu, vlada SAD-a je sankcionirala i četvericu visokih kineskih zvaničnika, a Peking je najavio uzvratnim mjerama, ne navodeći tačno šta planira.

Peking kritizirao američke prijetnje

“Ovom odlukom postižemo da Komunistička partija Kine ne koristi naše proizvode i tehnologiju u napadima vrijednim prezira na muslimansku manjinu, koja se nije u stanju odbraniti”, izjavio je ministar trgovine SAD-a Wilbur Ross.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je američke prijetnje i najavilo preduzimanje neophodnih koraka zaštite kineskih kompanija koje su se našle na udaru Washingtona.

Izvor: Agencije