Saudijski kralj Salman primljen u bolnicu

Kralj Salman proveo je više od dvije i po godine kao okrunjeni saudijski princ i pomoćnik premijera (Reuters)
Kralj Salman proveo je više od dvije i po godine kao okrunjeni saudijski princ i pomoćnik premijera (Reuters)

Osamdesetčetverogodišnji vladar Saudijske Arabije, kralj Salman bin Abdulaziz, primljen je u bolnicu u glavnom gradu Rijadu zbog upale žučne vrećice.

Kralj, koji je vladao najvećom svjetskom izvoznicom nafte i bliskom američkom saveznicom od 2015. godine, podvrgnut je medicinskim pretragama, javlja državna novinska agencija SPA u ponedjeljak, ali nije otkrila detalje.

Kralj Salman, zaštitnik najsvetijih islamskih mjesta, proveo je više od dvije i po godine kao okrunjeni saudijski princ i pomoćnik premijera od juna 2012. godine prije nego što je postao kralj.

Također je služio kao guverner regije Rijad više od 50 godina, prenosi Hina.

‘Stvarni vladar je Bin Salman’

Stvarni vladar i sljedeći prijestolonasljednik je okrunjeni princ Mohammed bin Salman, koji je pokrenuo reforme kako bi preobrazio ekonomiju kraljevstva te okončao njegovu “ovisnost” o nafti.

Tridesetčetverogodišnjeg princa, koji je popularan među mladim Saudijcima, hvale da je kod kuće ublažio socijalna ograničenja u konzervativnom muslimanskom kraljevstvu, dao više prava ženama te da zagovara raznovrsnost ekonomije.

Pristalicama kralja ova odvažnost kod kuće i u inostranstvu dobro je došla nakon desetljeća opreza, stagnacije i neodlučnosti.

No, zbog kontrole države nad medijima i represije nad kritičarima u kraljevstvu, teško je procijeniti razmjere entuzijazma u zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO