Kamion bombaša samoubice usmrtio osam vojnika

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali talibani i pripadnici lokalnog ogranka ISIL-a svakodnevno napadaju afganistanske snage (EPA)
Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali talibani i pripadnici lokalnog ogranka ISIL-a svakodnevno napadaju afganistanske snage (EPA)

Bombaš samoubica je danas kamionom ispunjenim eksplozivom napao vojni konvoj u istočnom Afganistanu, usmrtivši najmanje osam afganistanskih vojnika, saopćilo je Ministarstvo odbrane ove azijske države, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Dodaje se kako je još devet vojnika ranjeno u napadu u provinciji Maidan Wardak.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali talibani i pripadnici lokalnog ogranka oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) rutinski napadaju afganistanske snage.

Puštanje zarobljenika

Talibani su pojačali napade širom Afganistana uprkos potpisivanju mirovnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama u februaru koji imao je za cilj pokretanje pregovora pobunjenika i afganistanske Vlade kako bi se završio višedecenijski rat.

Pregovori su trebali biti započeti ovog mjeseca, ali nisu zbog sporog provođenja dogovora o oslobađanju zatvorenika.

Mirovnim sporazumom je predviđeno da afganistanska Vlada oslobodi 5.000 zarobljenika talibana, a talibani 1.000 Vladinog osoblja. Do sada je Vlada oslobodila više od 4.200, a talibani oko 800 zarobljenika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO