Guardian: Očekuje se zastrašujuće širenje korona virusa u SAD-u

SAD je prošle sedmice u prosjeku bilježio više od 75.000 novih slučajeva zaraze dnevno (AFP)

Britanski list Guardian objavio je članak u kojem predviđa da će SAD svjedočiti zastrašujućem širenju pandemije korona virusa u jesen, a možda i opasnosti od podjele zemlje.

Četiri mjeseca od pandemije još uvijek kasne rezultati testiranja na korona virus, i dalje nema dovoljno zaštitne opreme, a službe hitne pomoći su opet pune.

SAD je zaglibio u borbi za život, a u ozračju partijske pristranosti i nedostatka povjerenja u nauku, predvodi ga nesposobni predsjednik koji ne mri za patnje Amerikanaca, navodi Guardian.

Kako se bliži sezona gripe i približavaju se predsjednički izbori, a predsjednik Donald Trump poziva da se milioni učenika vrate u školske klupe na jesen, čini se da ovoj zemlji prijeti opasnost od podjele zbog očekivanog neslaganja oko tog pitanja, navodi se u izvještaju.

Ponovni vrhunac krize

U izvještaju Guardina navode se i riječi Williama Hanage, profesora epidemiologije na Fakultetu za javno zdravstvo Univerziteta Harvard, koji je rekao kako ima osjećaj da se opet vratio mart, period vrhunca krize, kada je u pitanju povećanje broja zaraženih i preminulih od posljedica zaraze korona virusom.

Izvještaj navodi da se broj slučajeva zaraze povećao za 50 posto u cijeloj zemlji u protekle dvije sedmice, a da je broj smrtnih slučajeva na dnevnoj osnovi  porastao za 42 posto u istom razdoblju. Također je došlo do povećanja slučajeva zaraze u 40 od 50 država, kao i Washingtonu i Portoriku.

Amerika je prošle sedmice zabilježila više od 75.000 novih slučajeva zaraze dnevno u prosjeku, što je pet puta više od stope u cijeloj Evropi.

„Broj novih slučajeva koji se svakodnevno javljaju u SAD-u veći je nego što smo ranije vidjeli, uključujući i period prije zatvaranja. To je vrlo zabrinjavajući trend“, rekla je epidemiologinja Jennifer Nuzzo iz Centra za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins.

Izvještaj upozorava da, uprkos trenutno teškoj situaciji, naredni mjeseci izgledaju još gore. Izbijanje epidemije sezonske gripe u jesen može ugroziti sposobnost države da se bori protiv korona virusa na druge načine. Budući da dva virusa imaju slične simptome (vrućica, groznica, proljev i umor), pogrešne dijagnoze mogu odgoditi pružanje njege pojedinim pacijentima sve dok ne bude prekasno i otežati suzbijanje epidemije, upozorio je jedan od visokih zdravstvenih dužnosnika u zemlji.

Novi faktori za pogoršanje situacije

U igri su i drugi faktori, poput ponovnog otvaranja škola na jesen, kako su zahtijevali predsjednik Trump i sekretarica za obrazovanje Betsy DeVos, bez sigurnosnih mjera koje preporučuju centri za kontrolu i prevenciju bolesti, što može dovesti do nove kritične situacije s nepoznatim posljedicama za djecu.

Popis okolnosti koji bi mogli pogoršati situaciju na jesen, odnosno nakon oktobra, sve je duži. Krajem jula završava savezni program pomoći za nezaposlene koji svakom podnositelju zahtjeva daje dodatnih 600 dolara mjesečno. Također, Kongres je obustavio novi paket pomoći zbog pandemije korona virusa radi optužbi republikanaca da države rasipaju novac i njihovog insistiranja na tome da svaki novi zakon treba štiti kompanije koje se ponovo otvore tokom pandemije.

Sposobnost Sjedinjenih Američkih Država da poduzmu osnovne korake za usporavanje širenja zaraze, kao što su učinili deseci drugih zemalja, dovedena je u pitanje, navodi izvještaj. Nakon pola godine, Trumpova administracija nije uložila nikakve napore kako bi razvila nacionalni protokol testiranja, praćenje kontakata i subvencioniranje troškova karantena, što je trodijelna strategija kojom ostale zemlje kontroliraju širenje bolesti.

Izvor: Guardian


Povezane

U Sjedinjenim Američkim Državama do sada je potvrđeno 3,8 miliona slučajeva zaraze korona virusom, s više od 140.000 umrlih. Ali predsjednik Donald Trump i dalje javno ublažava razmjere krize.

Published On 20 Jul 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO