DW: Njemačko oružje samo za ‘dobre’

Samo u prvom kvartalu ove godine je odobren izvoz njemačkog oružja u vrijednosti od 1,16 milijardi eura (EPA)

Njemačka desetljećima krši sopstvene principe kada je riječ o izvozu oružja, pokazuje nova studija, piše Deutsche Welle (DW) i dodaje da se njemačko oružje koristi u građanskim ratovima ili je u rukama policije koja ratuje protiv svojih građana.

“Njemačka odobrava izvoz i izvozi oružje i vojnu opremu u ratne i krizne zemlje, države u kojima se krše ljudska prava ili regije u kojima vladaju napetosti”, piše u studiji Hessische fondacije za istraživanje mira i konflikata (HSFK), urađenoj po nalogu nevladine porganizacije Greenpeace, prenosi Tanjug.

Studija ispituje kome su njemačke firme, uz odobrenja vlasti, izvozile oružje od 1990. godine i da li su pri tome poštovani kriteriji Evropske unije.

U tim smjernicama se države članice pozivaju da vode računa o “ljudskim pravima i humanitarnom međunarodnom pravu”, kao i o održavanju “mira, bezbjednosti i stabilnosti” u regiji u koji se ratna oprema izvozi.

Meksiko, Jemen, krizna područja

Nije tajna da je njemačko oružje, međutim, završavalo tamo gdje ne bi smjelo, ukazuje DW i navodi da je meksička policija 2014. godine koristila njemačke automatske puške Heckler & Koch u masakru nad studentima koji su protestirali.

Također, u Jemenu, gdje godinama traju građanski rat i humanitarna kriza, koristi se oružje proizvedeno u Njemačkoj.

U Zapadnoj Njemačkoj je od 1971. godine postojala načelna zabrana da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO-a, ali od tada je, kako se navodi u studiji, to jasno pravilo zamijenjeno kompliciranim procesom.

Danas u “spornim” slučajevima posljednju riječ ima Savezno vijeće za sigurnost, koje predvodi kancelarka, a u njemu su još ministri iz nekoliko resora.

Kako se navodi u studiji, u pojedinim fiskalnim godinama to tijelo odobri i oko 60 posto zahtijeva proizvođača oružja za izvoz u zemlje koje nisu članice EU-a ili NATO-a.

Prema procjenama štokholmskog instituta SIPRI, Njemačka je prošle godine bila četvrti svjetski izvoznik naoružanja, sa 5,8 posto udjela u svjetskom tržištu.

Daleko najviše izvoze SAD, a slijede Rusija i Francuska.

Samo u prvom kvartalu ove godine je odobren izvoz njemačkog oružja u vrijednosti od 1,16 milijardi eura.

Izvoz do tenkova i podmornica

Među redovnim i izdašnim kupcima njemačkog oružja, sve do tenkova i podmornica, su Egipat, Alžir, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Njemačko oružje se sistematski pojavljuje u kriznim oblastima u rukama diktatora”, kritizira Alexander Lurtz, stručnjak za razoružavanje iz Greenpeacea.

Tvrdi da se političkim odlukama sistematski rastežu crvene linije zapisane u zakonima i smjernicama EU-a.

Ministarstvo ekonomije, koje ima glavnu riječ u davanju odobrenja za izvoz, nije komentiralo studiju, a jedan od glasnogovornika je samo rekao da vlada provodi “restriktivnu i odgovornu” politiku izvoza naoružanja.

Međutim, drugačije misli zastupnica njemačke Ljevice u Bundestagu Sevim Dagdelen, koja smatra da je čitav sistem kontrole bolestan, bez obzira na to koja je koalicija na vlasti.

Dagdelen podsjeća i na zahtjev njene zastupničke grupe da u potpunosti bude zabranjen izvoz oružja.

Izvor: Agencije