Britanija naručila 90 miliona doza vakcine protiv COVID-a 19

Dogovor sa Valnevom uključuje mogućnost kupovine 40 miliona dodatnih doza (EPA)
Dogovor sa Valnevom uključuje mogućnost kupovine 40 miliona dodatnih doza (EPA)

Velika Britanija kupit će 90 miliona doza vakcine protiv COVID-a 19, koje razvijaju velike farmaceutske fabrike sa sjedištem u Francuskoj, Njemačkoj i SAD-u, saopštila je u ponedjeljak vlada u Londonu.

Naručeno je 60 miliona doza vakcina iz francuske Valneve i 30 miliona BNT 162 vakcine iz zajedničkog programa njemačkog BioNTecha i američkog Pfizera, prenijela je Fena, pozivajući se na dpa.

Dogovor sa Valnevom uključuje mogućnost kupovine 40 miliona dodatnih doza “ako se pokaže da je vakcina sigurna, efikasna i pogodna”, saopštila je vlada.

Britanija je već rezervisala 100 miliona doza vakcine sa univerziteta Oxford koja je u izradi u kompaniji AstraZeneca, a koja je jedna od desetaka kandidata za vakcinu širom svijeta.

Proizvodnja u Škotskoj

Rezervisanje različitih vrsta vakcina “osigurat će da Velika Britanija ima najbolju mogućnost da obezbijedi vakcinu koja štiti one koji su u većoj opasnosti”, rekao je britanski državni sekretar za poslovanje Alok Sharma.

Thomas Lingelbach, izvršni direktor Valneve, rekao je da je njegova kompanija “presretna što su izabrani za sudjelovanje u ovom važnom programu s vladom Velike Britanije”.

Valneva navodi da planira proizvesti vakcinu u postrojenju u Škotskoj i očekuje da će britanska vlada doprinijeti troškovima kliničkih studija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO