Britanija naručila 90 miliona doza vakcine protiv COVID-a 19

Dogovor sa Valnevom uključuje mogućnost kupovine 40 miliona dodatnih doza (EPA)

Velika Britanija kupit će 90 miliona doza vakcine protiv COVID-a 19, koje razvijaju velike farmaceutske fabrike sa sjedištem u Francuskoj, Njemačkoj i SAD-u, saopštila je u ponedjeljak vlada u Londonu.

Naručeno je 60 miliona doza vakcina iz francuske Valneve i 30 miliona BNT 162 vakcine iz zajedničkog programa njemačkog BioNTecha i američkog Pfizera, prenijela je Fena, pozivajući se na dpa.

Dogovor sa Valnevom uključuje mogućnost kupovine 40 miliona dodatnih doza “ako se pokaže da je vakcina sigurna, efikasna i pogodna”, saopštila je vlada.

Britanija je već rezervisala 100 miliona doza vakcine sa univerziteta Oxford koja je u izradi u kompaniji AstraZeneca, a koja je jedna od desetaka kandidata za vakcinu širom svijeta.

Proizvodnja u Škotskoj

Rezervisanje različitih vrsta vakcina “osigurat će da Velika Britanija ima najbolju mogućnost da obezbijedi vakcinu koja štiti one koji su u većoj opasnosti”, rekao je britanski državni sekretar za poslovanje Alok Sharma.

Thomas Lingelbach, izvršni direktor Valneve, rekao je da je njegova kompanija “presretna što su izabrani za sudjelovanje u ovom važnom programu s vladom Velike Britanije”.

Valneva navodi da planira proizvesti vakcinu u postrojenju u Škotskoj i očekuje da će britanska vlada doprinijeti troškovima kliničkih studija.

Izvor: Agencije