Zastupnički dom SAD-a odobrio sankcije: Zaštita Hong Konga

Nepuna 24 sata od stupanja na snagu kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, policija je u srijedu pristupila prvim hapšenjima (EPA)

Američki Zastupnički dom u srijedu je jednoglasno odobrio tekst koji predviđa automatske sankcije protiv kineskih dužnosnika koji ne poštuju međunarodne obveze Kine prema autonomiji Hong Konga.

Budući da se ovaj tekst donekle razlikuje od onoga koji je, isto tako jednoglasno, odobren 25. juna u Senatu, u četvrtak će se ponovo uputiti u gornji dom na glasanje. Da bi stupio na snagu mora ga potpisati predsjednik Donald Trump, navodi AFP.

Ovaj zakonski nacrt promovišu i podupiru i republikanci i demokrati, u nastojanju da pojačaju pritisak na Peking nakon mjera koje je bila donijela američka vlada pošto je Kina u utorak usvojila zakon o nacionalnoj sigurnosti u toj bivšoj britanskoj koloniji, prenijela je Hina.

Inačica odobrena u Zastupničkom domu “sadrži manje tehničke izmjene u odnosu na tekst koji smo senator (Pat) Toomey i ja podnijeli prošle sedmice na glasanje”, istaknuo je demokratski senator Chris Van Hollen.

“Sutra ćemo zatražiti u Senatu da se nova inačica odmah odobri”, napisao je u objavi na Twitteru.

Sankcije za lica i firme

Njihov će tekst omogućiti Washingtonu da sankcionira svaku fizičku i pravnu osobu koja bi konkretno sudjelovala u kršenju kineskih obveza.

Njegovi autori napose navode primjer “čelnika Kineske komunističke partije odgovornih za nametanje zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga” i policijske postrojbe umiješane u progon hongkonških demonstranata. Kaznene mjere primjenjivat će se i na banke koji bi provodile “veće transakcije” sa sankcioniranim fizičkim i pravnim osobama.

Nepuna 24 sata od stupanja na snagu kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, policija je u srijedu pristupila prvim hapšenjima.

Opozicija strahuje da će taj zakon koji je u utorak potpisao kineski predsjednik Xi Jinping, ograničiti slobode nakon povratka Hong Konga pod kinesku upravu 1997.

Izvor: Agencije