Video: U Meksiku 24 mrtvih u napadu na ustanovu za liječenje ovisnosti


[Reuters]

Najmanje su 24 osobe ubijene a 7 je ranjeno u oružanom napadu na ustanovu za liječenje ovisnosti o drogi u Irapuatu, u državi Guanajuatu, u centralnom dijelu Meksika, saopštile su lokalne vlasti.

“Nepoznate osobe su se dovezle u crvenom automobilu, to je sve što znamo. Po prvim informacijama, 24 osobe su mrtve, a 7 je ranjeno”, rekao je novinarima čelnik sigurnosne službe u Irapuatu, Pedro Cortes, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Po dosadašnjim informacijama, naoružani napadači su upali u ustanovu, prisilili žrtve da legnu na pod i pucali u njih.

Vlasti tragaju za vozilom kojim su se dovezli na mjesto zločina.

Krijumčarenje droge, iznude, otmice

Savezna država Guanajuato, jedno od glavnih industrijskih centara u Meksiku gdje je posebno razvijena automobilska industrija, teško trpi zbog nasilja povezanog s organizovanim kriminalom.

Narkokarteli Jalisco Nueva Generacion i Santa Rosa de Lima aktivni su u toj državi, gdje se uz krijumčarenje droge bave iznudom, otmicama i krađom goriva.

Vlasti su 21. juna izvijestile o hapšenju 26 osoba osumnjičenih za članstvo u kartelu Sveta Ruža Limska. Ta je informacija potaknula zaustavljanje prometa i paljenje auta u Celayji, Salamnci i Villagranu.

Nakon jednodnevnog nasilja meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da vlada neće dopustiti da Meksiko “potone u anarhiju i u nered”.

Izvor: Agencije


Povezane

Užasne fotografije tijela jedne djevojke ubijene u Meksiku, koju su objavili senzacionalistički mediji, skrenule su pažnju javnosti na, kako je aktivisti nazivaju, epidemiju nasilja protiv žena. Prema podacima nadležnih institucija, prošle godine u prosjeku je deset žena ubijeno svaki dan. Iz glavnog grada Meksika izvještava novinar Al Jazeere Manuel Rapalo.

U posljednjih 13 godina, u Meksiku je nestalo 60.000 ljudi. Jedan od razloga je i nesposobnost vlasti u borbi protiv organizovanog kriminala. Od sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća, u Meksiku je nestala 61.000 ljudi. Od toga, 60.000 u proteklih 13 godina. Nasilje se u tolikoj mjeri proširilo dijelom zahvaljujući i nesposobnosti vlasti da se bori protiv organizovanog kriminala.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO