Slovenija: Najviše zaraženih još od sredine aprila

Svakih šest dana broj novih infekcija u Sloveniji se udvostruči, rekao ministar za zdravstvo Tomaža Gantara
 (EPA)
Svakih šest dana broj novih infekcija u Sloveniji se udvostruči, rekao ministar za zdravstvo Tomaža Gantara (EPA)

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1.198 osoba te je potvrđen 21 novi slučaj zaraze, osam više nego dan ranije, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

To je najveći broj dnevnih novih zaraza sve od 16. aprila kad je bilo 36 pozitivnih testova.

Trenutno je u Sloveniji hospitalizirano devet bolesnika zbog COVID-a 19, što je jedan više nego prethodni dan, no nijedan među njima ne treba intenzivno liječenje, prenijela je Hina.

Ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije sa zadnjim se podacima povećao na 1.634, dok broj umrlih među zaraženima i dalje ostaje 111 jer nije bilo novih smrtnih slučajeva među zaraženim osobama.

Broj aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika u Sloveniji trenutno iznosi 5,9, a po kriterijima slovenskih epidemiologa za epidemiološki sigurnu državu vrijedi ona u kojoj nije više od deset novih zaraza na 100 hiljada stanovnika u periodu 14 dana.

Zabrinjavajući trend 

Zato je sadašnji trend povećanja broja dnevnih zaraza opasan jer bi Slovenija, ako se on nastavi, taj prag propisane epidemiološke sigurnosti mogla preći za manje od dve sedmice, navode slovenski mediji.

Slovenski mediji navode riječi ministra za zdravstvo Tomaža Gantara, izrečene prilikom jučerašnjeg sastanka s direktorima bolnica, da je porast novih zaraza u zadnje vrijeme zabrinjavajući i da se svakih šest dana broj novih infekcija udvostruči.

Mediji navode procjene medicinskih stručnjaka da bi u Sloveniji opet trebalo proglasiti epidemiju ako bi se broj novih infekcija na dnevnoj razini povećao na 30, no da neće biti ponovnog “lockouta” privrede i društvenog života jer se život mora nastaviti u “novoj normalnosti”.

Slovenski parlament će iduće sedmice na dnevnom redu imati novi zakonski skup mjera predviđenih za jesen, s pretpostavkom da će doći do drugog vala epidemije.

Infektologinja Bojana Beović, koja vodi stručni tim vlade za koronakrizu, izjavila je danas da je brine što je među novozaraženima, uz već ranije poznati problem importiranih slučajeva iz inozemstva, i dosta slučajeva lokalnog prenosa, odnosno zaraza čiji izvor nije sasvim jasan.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sloveniji nove političke napetosti zbog spornih nabava zaštitne opreme za borbu protiv korona virusa. Nakon što je vlada prije tri sedmice u parlamentu spriječila namjeru opozicije da smijeni ministra ekonomije Zdravka Počivalšeka zbog navodne korupcije u nabavkama, policija ga je jučer zadržala za vrijeme pretresa njegove kuće i Ministarstva. Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs zbog toga […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO