Mađarska ne prihvata popis ‘sigurnih zemalja’ za EU

Svi koji putuju kroz Mađarsku morat će koristiti humanitarni koridor, rekao je Viktor Orban (EPA)
Svi koji putuju kroz Mađarsku morat će koristiti humanitarni koridor, rekao je Viktor Orban (EPA)

Mađarska neće udovoljiti zahtjevu EU-a da na popis “sigurnih zemalja” doda zemlje izvan EU-a, osim Srbije, rekao je u četvrtak premijer Viktor Orban.

Blok 27 zemalja većinski je podržao otvaranje svojih granica za 14 zemalja kako bi potaknuo putovanja i turizam.

Na popisu “sigurnih zemalja” su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. 

“Zasad ne možemo podržati zahtjev EU-a jer bi to bilo protivno zdravstvenim interesima mađarskog naroda”, rekao je Orban u videu koji je u četvrtak objavljen na njegovoj Facebook stranici, prenijela je Hina pisanje Reutersa.

Srbija, jedini mađarski susjed na jugu koji je izvan EU-a, dom je brojnoj mađarskoj manjini. 

Italija, jedna od najpogođenijih zemalja po broju smrtnih slučajeva, također je objavila da će ostati na snazi karantena za državljane svih zemalja koje nisu dio šengenskog prostora. 

Humanitarni koridor

Za one koji prolaze kroz Mađarsku u druge zemlje ponovno će se uspostaviti “humanitarni koridor”, koji je bio uspostavljen na vrhuncu prvog vala pandemije u Evropi, rekao je Orban.

“Svi koji putuju kroz Mađarsku morat će koristiti taj koridor”, rekao je Orban. “Ostat će na snazi stroge granične kontrole”, dodao je. 

Mađarska zaključno sa srijedom bilježi 4.157 zaraženih korona virusom i 586 mrtvih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO