Italijanska policija zaplijenila rekordnu količinu amfetamina iz Sirije

Italija je raciju opisala kao najveću akciju zaplijene amfetamina u svijetu (EPA)

Italijanska policija je saopćila da je zaplijenila gotovo 14 tona opojnih amfetaminskih pilula koje su pristigle iz Sirije, opisujući to kao najveću operaciju takve vrste u svijetu. Dok vlasti optužuju organizaciju Islamska država Irak i Levant (ISIL), aktivisti navode da je za to odgovoran režim Bashara al-Assada.

Istražitelji su u srijedu saopćili da su zaplijenili tri kontejnerska broda koja su pristala u južnoj italijanskoj luci Salerno te pronašli 84 miliona pilula droge Captagon u strojevima i velikim papirnim cilindrima namijenjenim za industrijsku upotrebu. Vrijednost pošiljke procjenjuje se na gotovo milijardu dolara.

Proizvodnja Captagona je u početku bila koncentrirana u Libanu, a grupa ISIL ga prodaje za finansiranje svojih aktivnosti, navela je policija u svojoj izjavi.  

Italijanske vlasti vjeruju da je pandemija korona virusa omela proizvodnju takvih droga u Evropi, te primorala krijumčare da ih donesu iz Sirije, gdje se te aktivnosti nisu usporile. ”Moguće je da su u ovaj posao uključene i lokalne kriminalne grupe Camorra”, rekao je potpukovnik Giordano Natale za Reuters.

U raciji prije dvije sedmice, italijanska policija je zaplijenila 2,8 tona hašiša i milion pilula Captagon u pošiljci odjeće u luci Salerno.

Captagon se šezdesetih godina prošlog stoljeća koristio za liječenje narkolepsije i depresije, a jedno je od nekoliko poznatih imena za fenetilin hidroklorid, spoj lijekova koji pripada skupini amfetamina koji mogu suzbiti strah i smanjiti umor.

Captagon je popularan na Bliskom Istoku, posebno u ratom razorenim područjima kao što je Sirija, gdje je sukob potaknuo potražnju i otvorio mogućnosti za proizvođače.

Sumnje novinara

Vijest o zaplijeni ogromne pošiljke u srijedu potakla je raspravu među istraživačima i aktivistima na platformama društvenih mreža, gdje su mnogi dovodili u pitanje verziju priče koju je ponudila italijanska policija i izvještavanje u medijima, upirući prstom u režim Bashara al-Assada u Siriji.

“Ova priča je potpuno nepovezana”, objavio je na Twitteru istraživač Charles Lister. “Apsolutno je nemoguće da organizacija ISIL ima sposobnost da proizvede drogu, naročito u tim količinama. To je nepojmljivo.”

Dodao je da su “područja pod Assadovom kontrolom bila velika tvornica za Captagon i njegov izvoz u regiju, a u posljednje vrijeme je bilo mnogo zapljena.”

“Proizvodnja Captagona u Siriji je unosna, međutim, ISIL ga ne proizvodi u velikim količinama i ne izvozi za Evropu, iako ga je organizacija ranije koristila. Moguće je da ta izjava dolazi iz mašte Italijana. Dobre novine bi trebale tražiti više dokaza o tim navodima”, rekla je novinarka Emma Beals.

Assad, Hezbollah i Haftar

“Italijanska policija kaže da je zaplijenila pilule Captagona u vrijednosti od gotovo milijardu dolara koje je napravio ISIL. Mediji posvuda ponavljaju navode policije. Uopće se ne spominje činjenica da kriminalci i biznismeni povezani s Assadom i njegovim libanskim saveznicima već duže vrijeme vrše opskrbu ovim pilulama”, objavio je novinar Sam Dagher na Twitteru.

Podsjećanja radi, postoje sumnje da su osobe bliske Assadovom režimu uključene u proizvodnju i krijumčarenja droga u Siriji i Libanu.

U maju je ministar unutrašnjih poslova međunarodno priznate libijske Vlade nacionalnog jedinstva optužio Assadov režim za krijumčarenje droge preko Sirije u nekoliko zemalja, uključujući Libiju, preko luka istočne regije koju kontrolira umirovljeni general Khalifa Haftar.

Ministar je istaknuo da su vlasti u egipatskoj luci Port Said, 12. aprila, zaplijenile četiri tone hašiša na brodu koji je dolazio iz Sirije i išao prema luci Bengazi u Libiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije