Velika Britanija obustavlja objavljivanje crnog bilansa COVID-a 19

Prema aktuelnim zvaničnim podacima, COVID-19 je u Velikoj Britaniji odnio više od 45.000 života (EPA)

Nadležni u Velikoj Britaniji saopćili su da privremeno obustavljaju svakodnevno objavljivanje najnovijih podataka o smrtnom bilansu pandemije korona virusa u toj zemlji, zbog sumnji da je ta statistika pretjerana.

Naime, britanska vlada naredila je reviziju metodologije izračunavanja broja umrlih, nakon što su stručnjaci upozorili na to da je, zbog načina na koji je evidencija o umrlima do sada vođena u Engleskoj, slika tog statističkog parametra možda iskrivljena u poređenju s drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Tanjug, pozivjaući se na Reuters.

“Trenutno se u broj umrlih uračunavaju svi koji su bili pozitivni na korona virus i u međuvremenu su umrli, a da se ne navodi koliko je vremena prošlo od testiranja do smrti”, kazao je ministar zdravstva Matt Hancock, pojašnjavajući da su u taj broj ušli svi umrli, iako su od pozitivnog testa na koronu do smrti prošli mjeseci.

Revizija vođenja evidencije

Hancock je naredio reviziju vođenja evidencije, nakon tvrdnji grupe stručnjaka da, po sadašnjoj metodologiji, čak i pacijenti koji se uspješno izliječe od korona virusa, a nakon tri mjeseca umru od srčanog udara ili ih pregazi autobus, bezrazložno bivaju svrstani u preminule od COVID-a 19.

U saopćenju je navedeno da će svakodnevno objavljivanje podataka o smrtnom bilansu pandemije biti nastavljeno kada ovaj problem bude riješen.

Prema aktuelnim zvaničnim podacima, COVID-19 je u Velikoj Britaniji odnio više od 45.000 života, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji Evrope.

Izvor: Agencije