Umro kongresmen John Lewis, legendarni američki borac za ljudska prava

Barack Obama dodijelio je Lewisu 2011. predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odličje (Reuters)

John Lewis, ikona nenasilnog pokreta za građanska prava u Sjedinjenim Američkim Državama i bivši saradnik Martina Luthera Kinga, umro je u dobi od 80 godina, objavio je u petak Zastupnički dom.

Lewis, koji je bio zastupnik demokrata iz savezne države Georgije u Kongresu  od 1986, umro je nakon borbe s rakom gušterače, piše Hina pozivajući se na Reuters.

“John Lewis bio je titan pokreta za građanska prava, a njegova dobrota, vjera i hrabrost preoblikovali su našu naciju”, rekla je u izjavi predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Duga borba za građanska prava

Štićenik ikone za građanska prava Martina Luthera Kinga Jr., Lewis je predvodio protestno sjedenje kojima su tražili pravo na zajednički ručak s bijelim kolegama, bio je jedan od učesnika Vožnje slobode (Freedom Riders) kojima su Afroamerikanci protestovali protiv segregacije u javnom prijevozu, a zadobio je frakturu lobanje na demonstracijama za pravo glasa Afroamerikanaca u divljačkom obračunu snaga reda s demonstrantima.

“U Kongresu John Lewis bio je poštovan i voljen na obe strane”, rekla je Pelosi. 

Lewis je sudjelovao u brojnim događajima u dugoj borbi pokreta za građanska prava i bio je najmlađi govornik u Washingtonu 1963., kada je Martin Luther King održao svoj govor “Sanjam”.

Lewis je bio zadnji preživjeli govornik na tom skupu, a borbu za građanska prava nastavio je do kraja života. Posljednji put pojavio se u javnosti u junu, kada su protesti za rasnu pravdu tresli SAD i proširili se svijetom.

Počast odaju brojni političari

“John Lewis bio je ikona, borio se svakim djelićem svoga bića za građanska prava svih Amerikanaca”, napisala je na Twitteru senatorica Kamala Harris, prva Afroamerikanka koja zastupa Kaliforniju u Senatu. 

Američka senatorica Elizabeth Warren napisala je na Twitteru, “John Lewis bio je istinski američki heroj i moralni kompas naše nacije”.

Poruke poštovanja stigle su i iz redova republikanaca, među kojima je Mitch McConnell, predsjednik Senata odao počast “pioniru u borbi za građanska prava koji nije oklijevao ugroziti vlastiti život u borbi protiv rasizma, u borbi za jednaka prava i želji da naša nacija poštuje načela svojih utemeljitelja.

“Lewis, sin nadničara rođen 1940. u Alabami, smatra se jednim od najistaknutijih boraca za građanska prava u SAD-u.”

Barack Obama, prvi američki crni predsjednik, dodijelio je Lewisu 2011., predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odličje.

Izvor: Agencije