U operacijama u Afganistanu ubijeno više od 70 talibana

Ove godine je u Afganistanu svakog dana ubijeno ili ranjeno 16 civila (EPA)

Dok nasilje raste širom zemlje, afganistanske sigurnosne snage saopćile su da su najmanje 72 talibanska borca, među kojima su četiri vrhovna komandanta, ubijena u operacijama u tri provincije.

Afganistanska vojska navodi se da su još 32 pobunjenika ranjena u kopnenim i zračnim ofanzivama u sjevernim pokrajinama Balkh, Faryab i Sar-i-Pul u protekla 24 sata, prenosi Anadolija.

Ranije ove sedmice najmanje 36 pripadnika sigurnosnih snaga ubijeno je, a više od 60 ranjeno u sjevernim dijelovima zemlje usred porasta napada talibana.

Talibani su u nedjelju odbacili sve pozive na prekid vatre od afganistanske Vlade i međunarodne zajednice, rekavši da još trebaju pronaći “alternativu” trenutnoj pobuni.

Nasilje u Afganistanu nastavljeno je i nakon trasiranja mirovnog procesa, kojeg su dogovorile američke i talibanske delegacije u Kataru.

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani upozorio je ranije da bi se mirovni proces mogao suočiti s “velikim izazovima” ako talibani nastave napade.

Za pola godine ubijeno je 1.213 civila

Prema posljednjim podacima afganistanske Nezavisne komisije za ljudska prava, u prvih šest mjeseci ove godine ubijeno je 1.213 civila, a ranjeno 1.744.

Prema tim podacima, ove godine je u Afganistanu svakog dana ubijeno ili ranjeno 16 civila.

Afganistan je poprište duboke višedesetljetne političke i sigurnosne krize, koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga.

Stalnu sigurnosnu prijetnju predstavlja i organizacija Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja je, nakon poraza u Iraku i Siriji, znatno intenzivirala aktivnosti na tlu Afganistana.

Historijski “Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu” su 29. februara u Dohi potpisali američki izaslanik Zalmay Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta, Mullah Abdul Ghani Baradar.

Izvor: Agencije