Požar u katedrali u Nantesu, otvorena istraga

Tužilaštvo u Nantesu na zapadu Francuske saopštilo je da je otvorilo istragu za “podmetanje požara” koji je izbio u katedrali u tom gradu jer je vatra počela da se širi sa tri mjesta, javlja AFP, prenosi Beta.

“Za sada se vodi istraga o podmetanju požara. Još ništa ne možemo da zaključimo jer imamo dosta posla”, navelo je tužilaštvo.

Vatrogasci su ranije danas saopštili da je lokalizovan požar i da šteta na katedrali ne može da se poredi sa velikim požarom Notre Dameu u Parizu.

“Oštećenja su registrovana oko velikih orgulja i čini se da je taj instrument skroz izgorio. Platforma na kojoj se nalazi je veoma nestabilna i mogla bi da propadne”, naveli su vatrogasci.

Kako su prenijeli lokalni mediji, požar gasi oko 100 vatrogasaca.

Proglašena historijskim spomenikom 1862.

Televizija LCI javila je da će Nantes tokom dana posetiti premijer Jean Castex.

Katedralu Svetog Petra i Svetog Pavla u Nantesu je 1972. godine zahvatio požar. Tada je dio krova oštećen, a vatrogasci su lokalizovali vatru nakon pet sati. Zdanje je otvoreno 1985. godine poslije radova.

Ta katedrala je i sjedište biskupije u Nantesu. Proglašena je za historijski spomenik 1862. godine.

U Parizu je 15. aprila prošle godine izbio požar u katedrali Notre Dame, a mnogi mediji danas već uporedjuju požar katedrale u Nantesu sa vatrom koja je uništila i oštetila dio Notre Damea.

Izvor: Al Jazeera i agencije