Pentagon zabranio isticanje zastave Konfederacije

Konfederaciju su činile južne savezne države koje se borile protiv ukidanja ropstva u Građanskom ratu (EPA)

Zastava Konfederacije više se ne smije isticati u prostorima američke vojske, nakon što je Pentagon objavio nova pravila o zabrani “simbola podjele”.

Ministar odbrane Mark Esper nije izričito naveo tu zastavu u poslanom dopisu, ali u njemu navodi da se zabranjuju zastave koje simboliziraju podjele, prenosi Hina.

Konfederaciju su činile južne savezne države koje se borile protiv ukidanja ropstva u američkom Građanskom ratu. 

Nedavni protivrasni protesti obnovili su pozive za zabranu zastava Konfederacije diljem SAD-a.

“Zastave su moćni simboli, pogotovo vojnoj zajednici, kojoj one utjelovljuju zajedničku misiju, historiju i posebnu, bezvremensku povezanost vojnika”, napisao je Esper u dopisu vojnim komandantima. 

Dodao je da je glavna američka zastava “Stars and Stripes” i da se vojsku potiče da je ističe.

Ostale zastave “moraju biti usklađene s vojnim imperativima reda i discipline, tretirati sve naše ljude dostojanstveno i s poštovanjem i odbacivati simbole podjele”.

Donald Trump brani zastave

Dopis sadrži popis prihvatljivih zastava, uključujući one koje pripadaju saveznim državama i teritorijima, vojnim jedinicama, američkim saveznicima, partnerima i organizacijama poput NATO-a.

Ratna mornarica i marinci već su zabranili isticanje zastava Konfederacije.

Predsjednik SAD-a Donald Trump nedavno je stao u odbranu tih zastava.

“Znam ljude kojima se sviđa zastava Konfederacije i oni ne misle pritom na ropstvo. Mislim da je to sloboda govora”, rekao je on prošle sedmice. 

“Radilo se o zastavama Konfederacije, pokretu Black Lives Matter, ili bilo čemu drugom o čemu želite govoriti, to je sloboda govora”, dodao je Trump.

Izvor: Agencije