Njemačka traži 4.000 dobrovoljaca za korona-eksperiment na koncertu

Istraživači se nadaju da bi rezultati mogli da pomognu formulisanje matematičkog modela koji bi bio upotrebljen u cilju sprečavanja širenja virusa na velikim manifestacijama (Reuters)

Njemački naučnici traže 4.000 dobrovoljaca koji će prisustvovati eksperimentalnom koncertu 22. augusta u Leipzigu, kako bi se utvrdilo koliki je rizik od prenošenja korona virusa na manifestacijama koje okupljaju veliki broj ljudi, Tanjug prenosi Deutsche Welle.

Ekspertiment organizuje tim istraživača sa univerzitetske klinike u Halleu na istoku Njemačke. Svi učesnici eksperimenta, starosti između 18 i 50 godina, morat će da imaju negativan rezultat testa na korona virus.

Koncert će biti održan 22. augusta u Leipzigu, a na njemu će nastupati popularni pop pjevač Tim Bendzko, kako bi se „ponašanje publike što više približilo stvarnosti”, navode organizatori.

Dobrovoljci će na koncertu morati da nose FFP2 filter maske, a u eksperimentu će biti korišteno i fluorescentno dezinfekcijsko sredstvo.

Tri moguća scenarija

Ovo sredstvo, osim u zaštine svrhe, bit će upotrebljeno i kako bi se pratilo koje površine publika najčešće dodiruje. Pored toga, učesnici ekspertimenta će dobiti i uređaj koji će naučnicima omogućiti da prate njihovo kretanje i udaljenost od ostalih dobrovoljaca.

Naučnici smatraju da će najveći izazov biti procjena podataka, a u planu je testiranje tri moguća scenarija.

Prvi scenario podrazumijeva ulazak publike na dva ulaza, bez distanciranja i drugih mjera zaštite od korona virusa.

Drugi scenario predviđa sporiji ulazak publike na više ulaza, sa strožim zaštitnim i higijenskim mjerama.

Treći scenario uključuje sjedenje dobrovoljaca na tribinama na međusobnoj udaljenosti od 1,5 metara, a u ovom dijelu ekspertimenta trebalo bi da učestvuje 2.000 ljudi.

Sprečavanje širenja virusa na velikim manifestacijama

Eksperiment ima za cilj da utvrdi pod kojim bi uslovima bilo moguće ponovo održavanje manifestacija sa velikim brojem ljudi, koje bi u Njemačkoj ponovo trebalo da budu dozvoljene od 30. septembra.

Osim toga, cilj eksperimenta je i da se utvrdi sa koliko drugih ljudi jedan posjetilac ima kontakt kada prisustvuje ovakvom događaju.

Istraživači se nadaju da bi rezultati mogli da pomognu formulisanje matematičkog modela koji bi bio upotrebljen u cilju sprečavanja širenja virusa na velikim manifestacijama.

Očekuje se da će prvi rezultati studije biti gotovi krajem septembra, četiri do šest mjeseci od provođenja eksperimenta.

Izvor: Agencije