Menadžer bolnice u Temišvaru: Čeka nas ‘cunami’ zaraženih koronom

U Rumuniji je dosad registrovano blizu 2.000 žrtava korona virusa (EPA)

Menadžer bolnice u rumunskom gradu Temišvaru upozorio je da se očekuje “cunami” zaraženih korona virusom u Rumuniji, u kojoj je tri dana zaredom zabilježen rekordan broj zaraženih.

U Rumuniji je u protekla tri dana potvrđeno 777, pa 799 i nakon toga 889 slučajeva korona virusa, skoro dvostruko više od najvećeg broja zaraženih prije uvođenja restriktivnih mjera karantina.

Kako prenosi Tanjug, BBC ocjenjuje da je moguće da je situaciju pogoršala kontroverzna presuda Ustavnog suda Rumunije prošlog mjeseca, kojom se predviđa da vlasti nemaju ovlaštenja da pojedincima nameću mjere karantina, izolacije ili hospitalizacije.

To je dovelo do toga da oko 900 zaraženih COVID-om 19 odluči da napusti bolnicu.

Izmijenjen zakon o karantini

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis potpisao je izmjenjeni zakon o karantinu, u kojem se navodi da zaraženi mogu da budu pod medicinskim nadzorom maksimalno 48 sati, nakon čega će ljekari odlučiti da li pacijenti mogu da budu pušteni iz bolnice.

Oštre mjere karantina, koje je Rumunija uvela u martu, pomogle su da se spriječi dramatično širenje korona virusa, ali s ublažavanjem restrikcija, broj zaraženih je naglo porastao.

Šef za vanredne situacije Raed Arafat rekao je da u pojedinim bolnicama u Bukureštu više nema kreveta na intenzivnoj njezi.

Skoro 2.000 ljudi do sada je preminulo od korona virusa u Rumuniji.

Izvor: Agencije