Iran poslao crne kutije iz srušenog aviona na ispitivanje u Francusku

Francuska će uskoro početi s iščitavanjem snimaka leta (EPA)

Iran je poslao crne kutije iz ukrajinskog aviona, kojeg je slučajno srušio u januaru, na analizu u Francusku, rekao je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova.

Oko 176 putnika poginulo je kad je Revolucionarna garda, najmoćnija iranska vojna snaga, ispalila rakete na ukrajinski avion zamijenivši ga za neprijateljsku metu, dok je bila na visokom stepenu opreza tokom sukoba sa SAD-om.

“Crne kutije su jučer u Pariz prevezli službenici Agencije za civilnu avijaciju i sudac”, rekao je Mohsen Baharvand, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova za međunarodna i pravna pitanja, a prenijela je novinska agencija ILNA.

Iščitavanje snimaka leta

Rekao je da će Francuska u ponedjeljak početi s iščitavanjem snimaka leta te je pohvalio francusku vladu na “vrlo dobroj saradnji s iranskom delegacijom”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Francuska Agencija za istraživanje nesreća u zračnom saobraćaju (BEA) poznata je kao jedna od vodećih agencija u svijetu za iščitavanje snimaka leta.

Sudbina snimača glasa i podataka u kokpitu bila je razlog međunarodne napetosti nakon što je avion srušen 8. januara, a Ukrajina je zahtijevala pristup podacima.

U privremenom izvještaju od prošle sedmice Organizacija za iransko civilnu avijaciju okrivila je neusklađenost radarskog sistema i manjak komunikacije između operatora protuzračne odbrane i zapovjednika koji su naredili rušenje.

Izvor: Agencije