Video: Tuča, metež, vodene bombe u tajvanskom parlamentu

Zadnje dvije sedmice posebno su burne u tajvanskom parlamentu zbog rasprave o budućem voditelju agencije za nadzor vlade

Žestoka rasprava prerasla je u petak u tučnjavu u tajvanskom parlamentu, treći put u 15 dana, a neki su zastupnici protivnike napali vodenim bombama.

Tajvanskim zastupnicima fizički obračuni u parlamentu nisu strani, a zadnje dvije sedmice bile su posebno burne tokom rasprave o imenovanju budućeg voditelja agencija zadužene za nadzor vlade, prenosi Hina pisanje AFP-a. 

Fizički obračuni dogodili su se i kada se raspravljalo o reformama i smanjenju penzija prije četiri godine u vrijeme kada je predsjednica Tsai Ing-wen preuzela dužnost.

Zastupnik  Demokratske napredne stranke (DPP, na vlasti) šakom je udario kolegu iz Kuomintanga (KMT, opozicija). 

Nešto poslije, zastupnici KMT-a odgovorili su napadima na kolege iz DPP-a vodenim bombama, pa su ovi bili prisiljeni navući plastične kabanice i štititi se velikim kartonskim panoima.

Stranački kadrovi

DPP je predlažio na čelo agencije Control Yuan 70-godišnju Chen Chu, poznatu aktivisticu za ljudska prava koja je šest godina provela u zatvoru u doba diktature Kuomintanga.

DPP ima većinu u parlamentu i ona je u petak, unatoč svađi i fizičkom obračunu, potvrdila kandidatkinju.

KMT tvrdi da su 24 od 27 kandidata imenovanih za članstvo u agenciji Control Yuan tijesno povezani s DPP-om i “da je riječ o dosad najgorem” imenovanju.

Chen Chu je objavila da će napustiti DPP kada se potvrdi njezino imenovanje kako bi očuvala nepristranost te dužnosti te je optužila oporbu da je tereti neutemeljenim optužbama.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada