Ukrajina planira vojne vježbe kao odgovor na akcije Rusije

Ukrajina se nada kako će u njihovim vježbama čiji je cilj osigurati istočne granice sudjelovati i druge zemlje (EPA)

Ukrajina je u petak najavila kako će na svom teritoriju organizirati vojne vježbe kao odgovor na isti takav potez koji planira Rusija na Kavkazu, prenosi Hina.

Ukrajinski ministar obrane Andrij Taran izjavio je na sjednici parlamenta kako će u vježbe biti uključena protuzračna obrana te će biti organizirana potkraj septembra na jugu zemlje.

Ukrajina se nada kako će u njihovim vježbama čiji je cilj osigurati istočne granice sudjelovati i druge zemlje koje su članice NATO-a. 

Poziv NATO-u

Odnosi između Moske i Kijeva napeti su od 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim te je poduprla pobunu separatista u istočnim dijelovima Ukrajine.

Sukobi između ukrajinske vojske i paravojnih postrojbi koje podupire Rusija od 2014. su prouzročili smrt više od 13 hiljada ljudi uprkos dogovoru o prekidu vatre postignutom 2015. godine.

“Ovaj će asimetrični odgovor pokazati spremnost oružanih snaga Ukrajine da na primjereni način odgovore na svaki pokušaj Rusije da pogorša stanje ili započne sukobe velikih razmjera”, kazao je Taran.

Najavio je i kako će vlada u Kijevu pozvati ostale države-članice NATO-a da sudjeluju u planiranoj vježbi.

Izvor: Agencije