Turska Rusiji garantuje sigurnost podataka o S-400

Rusija je u septembru 2017. saopštila da je potpisala 2,5 milijardi dolara vrijedan ugovor o isporukama sistema S-400 Turskoj (EPA)
Rusija je u septembru 2017. saopštila da je potpisala 2,5 milijardi dolara vrijedan ugovor o isporukama sistema S-400 Turskoj (EPA)

Turska garantuje sigurnost podataka o protivvazdušnim sistemima S-400 kupljenim od Rusije, izjavio je danas Ismail Demir, turski zvaničnik zadužen za vojnu industriju, prenosi Tanjug.

“Rusija je izrazila zabrinutost zbog (sigurnosti) podataka o S-400, i Turska obećava da će ih štititi”, izjavio je Demir za jedan turski list, a prenosi ruska novinska agencija Tass.

Prošlog mjeseca, američki senator John Thune predložio je amandman na zakon o nacionalnoj odbrani prema kojem bi SAD mogle da kupe sisteme S-400 od Turske.

Prevazilaženje pat pozicije

Time bi, kako je izvjestio američki list Defense News, bila prevaziđena pat pozicija između Washington a i Ankare u pogledu učešća Turske u američkom programu proizvodnje lovačkih aviona pete generacije “F-35 Lighting II”.

Bijela kuća je sredinom ovog mjeseca saopštila da odluka Turske da kupi sisteme S-400 onemogućava trajno učešće te zemlje u projektu proizvodnje lovaca F-35.

Rusija je u septembru 2017. saopštila da je potpisala 2,5 milijardi dolara vrijedan ugovor o isporukama sistema S-400 Turskoj, a prva isporuka obavljena je jula prošle godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO