Vatikan poručio biskupima da prijavljuju seksualne zločine

Vatikan ulaže napore da primora crkvene vođe da zaštite maloljetnike od svećenika predatora (AP)

Vatikan je poručio biskupima širom svijeta da trebaju prijaviti slučajeve seksualnih zločina svećenstva policiji, čak i kada nisu zakonski obavezani, u naporima da primora crkvene vođe da zaštite maloljetnike od svećenika predatora.

Vatikan je izdao dugo očekivani priručnik za biskupe i nadređene vjerske starješine o provođenju internih istraga o navodima o svećenicima koji siluju i maltretiraju maloljetnike i ranjive odrasle osobe.

Iako su u Vatikanu već dva desetljeća na snazi detaljne kanonske norme, neki biskupi i dalje ignoriraju zakone koji odbacuju navode žrtava da bi zaštitili svoje svećenike, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Mada priručnik nema snagu novog zakona, on prevazilazi trenutnu vatikansku politiku o saradnji s agencijama za provođenje zakona, tužiocima i policijom.

Prijave samo gdje nalažu zakoni

Ta politika zahtijeva od biskupa i nadređenih vjerskih starješina da prijavljuju navode o seksualnim zločinima s maloljetnicima samo tamo gdje to nalažu lokalni zakoni.

“Čak i u slučajevima kada nema izričite zakonske obaveze da to učine, crkvene vlasti bi trebale podnijeti izvještaj nadležnim civilnim organima, ako se to smatra neophodnim, da bi zaštitile osobu ili ostale maloljetnike od daljnje opasnosti činjenja krivičnog djela”, piše u priručniku.

Priručnik, objavljen na šest jezika, uskraćuje biskupima i nadređenim vjerskim starješinama da se drže izgovora da ne provode preliminarne istrage o optuženim svećenicima ili sarađuju s policijom.

Izvor: Agencije