ECB: Kamate i program kupovine obveznica nepromijenjeni

Kamatna stopa ECB-a na njene glavne operacije refinansiranja ostala je nula posto (EPA)

Evropska centralna banka (ECB) je odlučila zadržati ključne kamatne stope i svoj Pandemijski hitni program kupovine obveznica (PEPP) na nepromijenjenom nivou, opredijelivši se za strategiju “čekaj i gledaj” razvoj situacije u zoni eura.

ECB je saopćio da će nastaviti s ogromnim programom stimulacija objavljenim u martu, s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica od pandemije korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Prošlog mjeseca je najviša monetarna institucija eurozone povećala svoj program vanrednih kupovina obveznica zbog pandemije za 600 milijardi eura, na ukupno 1.350 milijardi eura, pri čemu će ova poticajna sredstva biti raspoređena do juna 2021. godine, ili dok ECB ne bude ocijenio da je kriza gotova.

U saopćenju objavljenom nakon sjednice, ECB je naveo da će u okviru PEPP-a nastaviti s praksom kupovine vrijednosnih papira na “fleksibilan način” u smislu periodike, vrsta papira i jurisdikcija koje ih emitiraju.

Kamatna stopa ECB-a na njene glavne operacije refinansiranja ostala je nula posto, a kamate na prekonoćne pozajmice bankama i depozite kod centralne banke zadržane su na 0,25 i minus 0,5 procenata, respektivno.

Očekivani pad BDP-a eurozone 8,7 posto

ECB očekuje da će ove kamate ostati na “sadašnjem ili nižem” nivou dok god ne uoči da znake “snažnog približavanja inflacije nivou koji je blizu, ali niži od 2,0 posto koji je centralna banka projektirala, a takvu konvergenciju neprekidno reflektira dinamika bazne inflacije”, piše u saopćenju.

U najnovijim ekonomskim projekcijama, ECB predviđa pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone od 8,7 posto u ovoj godini.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je, međutim, upozorio da bi pad ovog regiona 2020. godine mogao iznositi čak 10,2 procenta.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde se osvrnula na formiranje fonda za evropski privredni oporavak, ističući da očekuje da će mehanizam finansiranja koji će fond koristiti dati prednost odobravanju bespovratnih sredstava nad kreditima, kako bi se podstaklo pokretanje ekonomije EU-a, prenosi Reuters.

Lideri 27 država EU-a trebali bi se sastati u petak u nastojanju da prevaziđu razlike u vezi načina funkcioniranja fonda za oporavak, vrijednog 750 milijardi eura.

Neke bogate sjeverne države EU-a favoriziraju kredite nad grantovima za južne članice Unije, koje je pandemija snažnije pogodila, i traže ekonomske reforme kao preduvjet za pristup novcu.

“Naša pretpostavka je da će se fond za oporavak dogoditi i da će biti snažan miks grantova, s jedne strane, koji će imati veći udio, i kredita, s druge strane”, rekla je Lagarde.

Izvor: Agencije