Times: Rusko-sirijska mreža pomogla Assadu da stvori arsenal hemijskog oružja

Rukovanje Putina i Assada (Reuters)

Istraga koju je provela organizacija Global Witness otkrila je rusko-sirijsku mrežu za pranje novca koja koristi kompanije u Moskvi kao svoj paravan i koristi poreske oaze na britanskim prekomorskim teritorijama i evropskim zemljama kako bi prenijela milione dolara iz cijelog svijeta režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Prema izvještaju koji je objavio britanski list The Times, ova mreža, koju vodi sirijsko-ruski poduzetnik Mudalal Khouri i njegova braća, pomogla je sirijskom režimu u razvoju hemijskog oružja kroz nabavku sirovina i opreme koja je za to potrebna.

Mreža kojom upravlja Khouri pomogla je Mohammedu Makhloufu, ujaku predsjednika Assada i finansijskom nadzorniku njegovog režima, da se sredinom 2012. etablira i pokrene svoj posao u Moskvi. Pomogla je i njemu i njegovim sinovima Hafezu i Ramiju da kupe nekretnine u vrijednosti od 40 miliona dolara u Moskvi.

Prema istrazi Global Witnessa, jedan od braće Khouri je koristio mrežu za slanje novca Centralnoj banci i sirijskoj državnoj naftnoj kompaniji.

Stara veza

Times je izvijestio da se Mudalal Khouri preselio u Moskvu 1970. godine i da je od tog vremena ostao povezan s Assadovim režimom. Međutim, istraga Global Witnessa nije razjasnila jesu li Mudalal i njegova dva brata, Imad i Atiya, djelovali kao direktni agenti Assadovog režima ili su vodili trgovačko preduzeće koje je režim smatrao jednim od svojih klijenata.

Khouri, posrednik i dugogodišnji finansijer režima u Moskvi, izgradio je složenu mrežu banaka, kompanija i vanjskih subjekata koje je koristio za prebacivanje novca Assadovom režimu i organiziranim kriminalnim grupama, navodi Global Witness.

Prema izvještaju, najkontroverzniji posao koji su obavljale kompanije Khouri bio je nabavka opreme za Sirijski naučno-istraživački centar (SSRC), institut koji je osnovao bivši predsjednik Hafez al-Assad za nadgledanje programa hemijskog oružja i programe balističkih raketa u Siriji. Iako je njegov sin Bashar al-Assad pristao da se odrekne svoje velike zalihe hemijskog oružja prema sporazumu sklopljenom 2013. godine, SSRC i dalje djeluje, piše list.

Također, ističe da su Sjedinjene Američke Države sankcionirale pojedine ličnosti i kompanije koje je Global Witness identificirao kao dio Khouri mreže, uključujući jednu na Kipru i dvije na Britanskim Djevičanskim otocima.

Global Witness procjenjuje da je mreža vjerojatno prenijela najmanje četiri milijarde dolara raznim klijentima, među kojima je i Assadov režim.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO